Josef Dobeš

Josef Dobeš Zdroj: Jan Ignác Říha

Školníkům uberou, kupte si radši zlato

Vypadá to, že ministr školství sebere školníkům a kuchařkám nějaké peníze z platu. Mzda by se jim měla snížit o pět procent. Mírně řečeno, nadšeni nebudou.

Stát vybral málo peněz na daních a tak hrozí velký propad, deficit by mohl být skutečně závratný. Bude potřeba to zachránit dalšími škrty. Ve školství tak dojde na školníky, kuchařky a sekretářky. Ministr Dobeš potřebuje peníze pro učitele, protože jim to slíbil a ty peníze nemá. Když se vezme školníkům a dalším, mohlo by se tím ušetřit asi 700 milionů. Problém je v tom, že už v lednu jim vláda snížila platy o deset procent.

 

Nastává tu známý jev, že když máte dva rohlíky a vezmou vám jeden, není to to samé, jako když máte deset rohlíků a vezmou vám dva. Školníci, kuchařky a sekretářky vydělají kolem 13 nebo 15 tisíc hrubého. Při takové mzdě je ztráta několika stovek znát, bylo by to kolem sedmi set korun. Rozpočty českých rodin jsou už dost napjaté, kde kdo něco dluží, jen málo lidí má finanční rezervu a když to doklepou až do důchodu, dostanou almužnu. Je tu jen málo prostoru pro nadšení. na tom pochopitelně parazitují komunisté různého typu a názvů,  kteří sami nemají co nabídnout.

 

 

Dobeš je pochopitelně v těžké situaci. Že chce zrušit balíčky pro prvňáky (pastelkovné) a ušetřit tak přes 80 milionů, to lze pochopit. K čemu balíčky, je to sice milá pozornost, ale pastelky mohou koupit rodiče nebo se může zapojit obec. Také to, že dětské domovy nebudou mít nové fasády, se dá docela dobře skousnout. Tak nebudou. Upadlá omítka se zamete a počkáme na lepší časy. Za komunistů jsme neměli nové fasády ani na prestižních památkách a hned vypadaly namátkověji. Pokud jde o PR, tak tohle opozice omlátí vládě o hlavu, pokud se mezitím vlastním přičiněním nebude zabývat spíš občanskou vládou mezi křídly v ČSSD a všech soc. dem. proti Paroubkovi.

 

Ministr financí Kalousek se prostě rozhodl, že deficit srazí, ať to stojí, co to stojí a ostatní ministři musí začít škrtat. Liberálové o jeho snahách říkají, že je to fraška, když vláda rozpočtové odpovědnosti tak jako tak chystá deficit přes to miliard. Běžní socialisté a spol. mluví o zbídačování nejchudších, intelektuální socialisté o zbídačování středních vrstev.

 

Běžná zkušenost říká, že lidé vydrží hodně, když věří, že to má smysl. Stát, který je v očích lidí zosobněn vládou, ale neudělal celkem nic o tom, aby lidi přesvědčil. Odměny pro všelijaké papaláše na ministerstvu vnitra a školství, zprávy o miliardách, které se rozházely při nákupu předražené vojenské techniky, která je na nic a armáda sama ji ani nechtěla, školník rozhodně nepovzbudí, aby státu věnoval krev, slzy a pot.
Pokud si nedomyslí, že zachráníme rozpočet a nebude to bolet, je mimo. Jsou jen dvě možnosti. Buď se bude škrtat a lidé budou nadávat, nebo se nebude škrtat a stát zkrachuje a pak budou lidé nadávat taky.

 

 

Potom vylezou z hrobů všelijaké Jany Bobošíkové a další zombie a parazité, kteří sami docela dobře žijí ze státních peněz (příspěvek za volby) a jejich užitek je oproti užitku práce školníka nulový a budou sbírat body. Vládě by pomohlo, kdyby už nebyly žádné další absurdní stotisícové odměny na ministerstvech a žádné další obludné investice v armádě. Když se lidí dočtou, že solární experiment je bude stát v příštích letech třeba taky 200 miliard, ptají se, kdo je za to odpovědný a proč mají přijít o sedm stovek. Na koloběžku nebude, ale někdo si namastil kapsu.

 

Vláda málo vysvětluje. Možná i proto, že v mnoha věcech se chová jako střelec, který neví, na co a proč právě míří. Konkrétně třeba hra s čísly kolem zvýšení DPH. Příští vláda ale bude nejspíš horší, než je tahle. Bude to dost divoká jízda. Už jste si koupili nějaké zlato, pokud máte za co?