Black Hawk

Black Hawk Zdroj: Profimedia.cz

Taliban sestřelil americký vrtulník v oblasti, kde radikálové útočí i na české vojáky

Vůbec největší ztráty na životech při jedné akci za deset let trvání afghánské války zaznamenali v sobotu Američané v Afghánistánu. Vrtulník Chinook byl podle svědků sestřelen bojovníky Talibanu v provincii Wardak a zahynulo u toho 31 amerických vojáků a také sedm afghánských vojáků. Stalo se tak v okrese Sajed Abad, ve kterém působí i čeští vojáci.

Provincie Wardak je přitom v poslední době hodně nebezpečná, protože místní rebelové zde mají silné pozice. Česká jednotka ve Wardaku má přes 50 členů a jejím hlavním úkolem je cvičit a školit příslušníky Afghánské národní armády. Podobně jako na Američany, i na její členy radikálové útočí.

 

Koncem května zahynul v provincii Wardak u vesnice Salar rotmistr Robert Vyroubal (31) a afghánský tlumočník, když auto s vojáky najelo na nastraženou minu. Další dva lidé, včetně velitele jednotky, byli zraněni. Zranění utrpěli dva vojáci i na konci června, když opět najeli na výbušninu. A začátkem července byl náš voják postřelen do hlavy. Kulka, která pak vyletěla okem, mu velmi vážně poškodila mozek a je pořád v péči lékařů.

 

 

Po mnoha incidentech omezila česká jednotka v provincii Wardak poněkud svoji činnost a stáhla se z některých míst. Ale v červenci byli na stáži ve Wardaku vojáci, kteří jsou připraveni na střídání. Kromě jiného byli na inspekci i v okrese Sajed Abad, kde naši vojenští instruktoři také působí. Tedy v oblasti, kde v sobotu došlo k sestřelení amerického vrtulníku.