Egypt: Nepokoje v ulicích Káhiry

Egypt: Nepokoje v ulicích Káhiry Zdroj: Jan Šibík

Egypťané podporují trest smrti za opuštění islámu či kamenování za cizoložství. To je ta nová demokracie?

S dojetím sledovala velká část západního světa (Česko nevyjímaje) revoluci v Egyptě, která svrhla zkorumpovaný diktátorský režim Husního Mubáraka. Radost i očekávání byly obrovské. Ovšem to, jak si představují Egypťané svoji společnost, dává za pravdu spíše skeptikům, protože tato významná arabská země se může brzy stát baštou nesnášenlivosti a islámského radikalismu.

Organizace Pew Research Center už léta za pomoci propracovaného systému velmi podrobně sleduje nálady společnosti i v muslimských zemích a její výsledky jsou ve světě obecně respektovány. Pokud se ale podíváme na čísla z Egypta, tak někdy zamrazí.


Až 82 procent Egypťanů například podporuje kamenování lidí, kteří se dopustí cizoložství. Za krádež či loupež by bičovalo či usekávalo ruce 71 procent obyvatel země faraónů. A 84 procent by dalo dokonce trest smrti muslimům, který opustí islámské náboženství. Více než polovina Egypťanů (a to je tato země považována v muslimském světě za společensky vyspělou), vyžaduje, aby ženy na pracovištích nebyly spolu s muži.

 

 

Vztahy se Západem považuje 64 procent Egypťanů za špatné, 79 procentům jsou nesympatické Spojené státy americké a na Židy se pozitivně dívají pouhé dvě procenta. Tři čtvrtiny si navíc myslí, že teroristické útoky na Ameriku z 11. září 2001 nejsou dílem Arabů (většina útočníků byla ze Saúdské Arábie a skupinu vedl Egypťan Muhammad Atta – pozn. autora).

 

Islámské fundamentalisty ve své zemi podporuje třetina Egypťanů, třetina je proti nim. Organizaci Al-Kajda fandí pětina lidí a teroristickému palestinskému hnutí Hamas 45 procent. Po volbách v Egyptě a v blízké budoucnosti se máme skutečně na co těšit.