ústavní soud

ústavní soud Zdroj: Kirk, Wikimedia.org CC BY-SA

Děti rozhádaných rodičů do psychiatrické léčebny nepatří, rozhodl Ústavní soud

Z dalších zpráv: Jiří Paroubek zakládá novou stranu a Železniční odbory vyzvaly ostatní odborové svazy k dvouhodinové stávce.

Jiří Paroubek hodlá založit novou stranu. Podle vlastních slov pracuje na „programové, organizační i personální přípravě alternativního politického subjektu“, a to „ke skutečně rázné a jasné obhajobě zájmů širokých vrstev národa“. To je úděsná frazeologie. Nová strana má principiální a razantní politikou donutit ČSSD, aby příliš nezpravicovatěla. Paroubek je nepochybně frustrován tím, že jeho bývalí podřízení se ho po loňském neslavném volebním vítězství tak velmi rádi zbavili. Pokud by s sebou odvedl pp. MUDr. Drymla a MUDr. Ratha, případně další jim podobné, o ČSSD by se výrazně zasloužil.

Obávám se, že se mu to nepovede, musel by jim zaručit, že jim pomůže udržet postavení, které dosud mají, což je zejména v případě hejtmana MUDr. Ratha velmi nepravděpodobné a v případě znovuzvolení senátora MUDr. Drymla jak by smet. Realisticky vzato, maximum, kterého může dosáhnout, je, že ČSSD připraví o pár mandátů a možná o pár procent v příštích parlamentních volbách. To by nebylo docela příjemné, proto se předseda Sobotka chce s expředsedou ještě osobně sejít. Že to k ničemu nebude, je předem jasné. Paroubek se dostal do zemanovské pozice a pro ČR to je velmi dobře. Jinak že by se sebou měla ČSSD něco dělat, a to ve smyslu důkladné deparoubkizace, je zcela zjevné. Na tom, co říkala místopředsedkyně Benešová o bezvýraznosti nynějších lídrů opravdu něco je, oni se od Paroubka zase až tak moc neliší, jen nedovedou být tak razantní a arogantní. Bohužel, invence relevantních osob v horních patrech ČSSD je taková, že si výraznou osobnost dovedou představit jen jako člověka paroubkovského ražení.

Aktivisté se na Šumavě možná i díky pěknému počasí utěšeně množí, teď jich je už kolem stovky , takže musela posílit i policie. Předseda ČSSD je podpořil (stejně jako předseda TOP09 Schwarzenberg, který tak učinil dosti vyčůraně). První místopředseda Hašek naopak podpořil hejtmany Zimolu a Chovance, jež zjevně podporují opačnou stranu. Vznikla i petice Zachraňme Šumavu, kterou inicioval Svaz obcí Národního parku Šumava a která žádá zásahy proti kůrovci. Tu má ve čtvrtek projednávat Senát, momentálně se sociálně demokratickou většinou. Bude zajímavé, jak dalece a za kým se senátoři sjednotí. Tématu se týká naše dnešní glosa.

Ústavní soud včera rozhodl, že je nepřípustné, aby soud umisťoval děti rodičů, kteří se nemohou dohodnout na tom, kdo z nich a jak je bude vychovávat, do psychiatrických léčeben. Ústavní soud nepochybně rozhodl správně, dosavadní praxe byla nelidská a hlavně, nic se jí nedalo spravit, zato hodně pokazit. K věci se poměrně výstižně vyjádřila v ČT ředitelka nadace Naše Dítě Zuzana Baudyšová, řekla, že v těchto případech by nejspíš měli být do psychiatrické léčebny umístěni rodiče.

Železniční odbory (členská organizace ASO) vyzvaly ostatní odborové svazy k dvouhodinové stávce, měla by být někdy po prázdninách. Pokud se k nim další odbory nepřipojí, budou samy stávkovat několik dní, aby je vytrestaly. Jistě, můžou zablokovat železnice třeba na rok. ASO už výzvě svého členského svazu podlehla, připojí se, takže se bude stávkovat jen dvě hodiny. ČMKOS se ještě rozmýšlí.

Bojovnice za práva dětí Baudyšová (70) končí v Senátu. Trápí ji Parkinsonova choroba >>>