Jan Kubice

Jan Kubice Zdroj: Wikimedia, Vojtech Brzek

Zrození nadčlověka na ministerstvu vnitra

Čistě z hlediska zdravého rozumu zůstávají příjmy některých náměstků ministra vnitra nepochopitelné. Už jen z pouhého matematického pohledu na úrovni základní školy.

Křišťálová lupaKřišťálová lupa|Reflex.czZa Ivana Langera byla tabulková mzda náměstka 80 tisíc korun a navíc dostal náměstek odměny skoro 100 tisíc korun. Langer dal v roce 2008 pěti náměstkům odměny celkem 3 800 000 korun. Dva z nich dostali přes milion. I za ministrů Johna a Peciny bylo dobře, to jen Bublan seděl víc na pokladně.

 

Člověk by řekl, že normální plat je normální plat a člověk ho dělá na plný úvazek. Též by si pomyslel, že když jsou mimořádné odměny vyšší, než pravidelný a řádný plat, musí ten člověk pracovat přinejmenším dvakrát více, než za normálního stavu. Nikoli tedy osm, ale šestnáct hodin denně. Dělat to tak celý rok, není to už proti zákoníku práce?

 

 

Nebo druhá možnost, že náměstci měli normální pracovní dobu a pracovali v ní dvakrát výkonněji, než je běžné. Znamená to tedy, že jsou pracovní normy na ministerstvu vnitra moc měkké, když se dá najednou zvládnout dvakrát tolik? Trochu to připomíná výkony Alexeje Grigorjeviče Stachanova, který v roce 1935 překročil čtrnáctkrát stanovenou normu, vytěžil 102 tun uhlí za 5 hodin. Na místě by bylo nejdřívě prošetřit onu normu a potom Stachanova, jestli nebyl na drogách, popřípadě střízlivost těch, kdo výkon měřili.

 

Ještě je tu jedna možnost, že totiž náměstci podávali kvalitativně tak ohromující výkony, že je bylo třeba odměnit. Jen mi přijde zvláštní, že by je podávali všichni, to je trochu nepravděpodobné. Serveru aktuálně.cz, který do štědrého odměňování zaryl, Ivan Langer sdělil: "Za mě se na úřadu pracovalo, náměstci si peníze zasloužili." No člověk by řekl, že za to, že se na úřadu pracovalo, dostávají právě ten plat.

 

 

Radek John, vůdce očisty země, před koncem roku ještě jako ministr přiklepl dvě nejvyšší odměny pro spolupracovníky, byť tito lidé do té doby v úřadu něco dělali jen dva měsíce. Jejich průměrný měsíční příjem byl kolem čtvrt milionu. (Václav Klaus by se měl bránit, sám bere jako prezident bez náhrad jen necelých 187 tisíc.)
Možná ale nejsou náměstci vůbec lidé, ale třeba jen převlečení roboti, jako kdysi Blasius a Radius z jedné východoněmecké sci-fi. Ty však šlo zastavit větou: "Ty nejsi člověk, ty jsi stroj!" Jak zastavit tyhle a jejich šéfy, to je zatím záhada.