„Topolánek byl můj premiér a přítel. Nikdy se nepřipojím k oblíbenému sportu „kopni si do svého Topolánka“.

„Topolánek byl můj premiér a přítel. Nikdy se nepřipojím k oblíbenému sportu „kopni si do svého Topolánka“. Zdroj: Jan Šibík

Miroslav Kalousek: Už jsem toho nasliboval tolik, že se mi to plete

Ministr financí a de facto šéf TOP 09 Miroslav Kalousek vysvětluje exkluzivně pro Perplex, proč několikrát porušil předvolební slib ohledně nezvyšování daní a taky proč se jejich výše mění ob týden.

 

PerpleX FinálníPerpleX Finální|Reflex.cz

 

Krátce po volbách jste porušil slib-

-Moment: krátce po jakých volbách? Už jsem toho nasliboval tolik v tolika volbách, že se mi to trochu plete.

 

Po loňských parlamentních volbách.

Aha. V jaké jsem byl tehdy vlastně straně?

 

 

Nejenže jste byl: fingovaně jste (ne)vedl TOP 09. A ta slibovala, že na rozdíl od ČSSD nezvýší daně. Jenže teď chcete už poněkolikáté zvýšit DPH a bohatým navíc i daně. Právě ti vás volili.

Mě už volilo tolik lidí, že s nimi prostě občas musím vyjebat. Toho bych se nebál. Ale pokud jde o daně: víte, že nejsem ekonom, ale chemik. A my chemici odjakživa postupujeme metodou pokusu a omylu. No a sem tam se prostě jen mýlíme. Podívejte na všechny ty učené alchymisty na dvoře Rudolfa II. Daně jsou velmi komplikovaná věc.

 

To jistě. Máte plán, kdy a kde jejich zvyšování skončí?

Nějaký plán po mně nechtějte. Politika je velmi živá a dynamická záležitost a vy se prostě musíte denně přizpůsobovat okolnostem. A zvlášť když vám jde obden po krku někdo jako Vít Bárta. Pak se musíte okolnostem přizpůsobovat i několikrát denně. Už mi z toho tvrdnou dokonce i játra. Ale obecně si myslím, že lidé mají ještě rezervy. Spoustu rezerv. Takže s nemusí bát: nějaké to procento navíc unesou. My Češi bychom konečně měli přestat brečet.

 

 

Někteří vaši voliči si teď stěžují, že by se jim spíš vyplatilo volit ČSSD než vás. Ušetřili by.

No, beze mě by určitě ušetřili všichni (smích). Ale vážně: Nějak jsem svoji stranu musel etablovat, ne? Vznikli jsme rok před volbami. Tak jsem to z jedné strany vzal přes knížete Schwarzenberga a z druhé přes konzervatizmus.

 

Právě: co je konzervativního na zvyšování daní?

Víte, já jsem konzervativec spíš přes tradici. Rád se držím starých dobrých zvyků, které fungují: pánbůh, klientelismus, první láhev whisky v deset ráno a teď nově i vlastní finanční policie. V podstatě jen držím starou dobrou tradici porušování předvolebních slibů. Vždyť víte, že bych se klidně spojil i s komunisty.

 

 

Věříte, že vám to bude u lidí procházet donekonečna?

U lidí? Víte, kolikrát jsem byl na výslechu u policie?

 

Netuším.

Tisíckrát! A prošlo mi to všechno!


Tento článek vám přinesl Perplex: "To snad nemyslíte vážně..."