Tak nás tu máte zase na koni (zleva Hašek, Orgoníková, Rath)

Tak nás tu máte zase na koni (zleva Hašek, Orgoníková, Rath) Zdroj: Tomáš Tesař

Volby do poslanecké sněmovny by vyhrála opozice

Pozice vládních stran, přesněji řečeno ODS a TOP09, se nicméně stabilizovaly.

 

Podle agentury SANEP by ve volbách do PS nyní sice vyhrála opozice (tj. ČSSD a komunisté dohromady by obsadili 109 mandátů), ale pozice vládních stran, přesněji řečeno ODS a TOP09, se stabilizovaly (obě velmi mírně získaly). VV jsou ovšem beznadějně pod 5 % (3,4 %), zato by se do Sněmovny s 5,3 % probojovali lidovci. Agentura provádí průzkum na internetu a její výsledky se (zřejmě i vzhledem k této metodě) odlišují od zavedených institucí (např. STEM, CVVM, Factum Invenio).

 

 

Nicméně na stabilizaci preferencí dvou větších vládních stran může něco být, Věci veřejné se svou ofenzívou vyčerpaly, je klid a v parlamentu koalice pohodlně prohlasovává své reformy. Klid je nepochybně jen dočasný, volba Víta Bárty do klíčové funkce předsedy parlamentního klubu VV (parlamentní klub je jediným, ale významným trumfem v ruce této zvláštní organizace) věští, že se bohužel stabilizovaly i VV a chystají další akce. V rozhovoru pro Právo Bárta ohlásil, že chce „nastartovat na to, co bychom mohli pokládat za rošťárnu koaličních partnerů“ (totiž vypuštění mezigenerační solidarity z důchodové reformy).

 

Postará se tedy o to, aby bylo zase brzy veselo. V souvislosti s volbou Bárty do nové funkce prohlásil předseda ČSSD Sobotka: „Potvrzuje to náš předpoklad, že VV nejsou vnitřně demokratická politická strana a že pan Bárta je ve skutečnosti majitelem této strany, která je možná zčásti firmou a možná z části sektou.“ Řekl bych, že pan předseda Sobotka má pravdu – možná, samozřejmě. A taky možná nejsou VV vůbec žádnou politickou stranou, což ovšem z výroku pana předsedy (zase možná) vyplývá.

 

 

Odboráři tedy uspořádali happening. Je zajímavé, že zatímco v intelektuálním pojetí znamená happening různých žertovných scének, v tomto jadrně lidovém prostředí spočívá v tom, že se ministři, jsou-li přítomní, stanou terčem hromadného prdelování a hajzlování. V Buranově, tam je veselo. Události, která zase není až tak nedůležitá, jak by se dalo soudit z toho, kolik pozornosti jí věnovaly velké celostátní listy, se týká naše dnešní glosa.

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/