Věci veřejné, Josef Dobeš, Tomáš Tesař

Věci veřejné, Josef Dobeš, Tomáš Tesař Zdroj: Tomáš Tesař

Ministr Dobeš se předváděl veřejnosti na fotkách s rodinou, teď na to doplácí

Politici jsou někdy ve svých snahách „udělat se hezčími“ neukojitelní. Před časem se ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné) nechal zvěčnit (původně za desítky tisíc korun ze svého úřadu) na naprosto nasládlých fotkách se svoji rodinou. "Starostlivý otec" Dobeš se představil národu. A udělal chybu.

 

Teď se totiž objevily informace o velkých problémech, které rodina Dobešových s jedním z dětí, které měla v pěstounské péči, zažila a dítě vrátila do ústavu. Samozřejmě, že ten kluk, jehož se věc týká, je na někdejších obrázcích vedle Dobeše. Ministr tak ve své snaze „předvádět“ se veřejnosti přivedl hocha i sebe do choulostivé situace.

 

Navíc někteří lidé teď začali ministra kritizovat za jeho postup v tomto případě. Jenže kritika není tentokráte na místě. Je to příběh smutný, který ale není ojedinělý, podobná věc se stala v posledních letech mnoha rodinám. Naopak paní Dobešová a její ministerský manžel si zaslouží pochvalu za to, že to s touto péčí zkusili. Chtěli dát jednomu „opuštěnému“ dítěti novou šanci, kterou ono samo zmařilo.

 

 

Fotografie s rodinou, které Josef Dobeš společně se svými spolupracovníky dal „do oběhu“, ale ukazují, jak ošidné je zatahovat děti do politiky. Od začátku bylo totiž jasné, že se jedná o politický kalkul, který měl vysokého státního úředníka představit lidem v příznivějším a lidštějším světle.

 

Kdo takovou hloupost ministrovi Dobešovi poradil, nevíme. Nebo to vymyslel snad on sám? Pokud ano, tak teď už jistě lituje.
A vzpomeňme si v této souvislosti i na obrázky bývalého premiéra Mirka Topolánka z roku 2006 z předvolební kampaně. Na fotografiích také manželka a děti. Tehdy se to hodilo. Jenže velmi brzy poté přišel dramatický rodinný rozvrat.

 

 

Je zřejmé, že většina politiků udělá cokoli, jen aby dosáhla úspěchu. Ti prozíravější ale nechávají své děti stranou politického klokotání. A dobře dělají. Je to lepší pro ně a zejména pro jejich potomky.