Pavel Dobeš

Pavel Dobeš Zdroj: Profimedia.cz

Nový ministr dopravy Pavel Dobeš: Přicházím vybrat rentu

Nový ministr dopravy za Věci veřejné Pavel Dobeš, jehož dosud znal jen Vít Bárta, poskytl Reflexu rozhovor. Chce prý na dopravě zatočit hlavně s kasou.

 

PerpleX FinálníPerpleX Finální|Reflex.cz

 

Nikdo vás moc nezná, řekněte nám něco o sobě.

Jmenuji se Pavel Dobeš.

 

Aha. Podle životopisu nemáte s vysokou politikou moc zkušeností…

… tak moment! Byl bych nerad, kdyby se rozhovor ubíral tímto dehonestačním směrem, jak se u VV už stalo zvykem. Neúspěšně jsem kandidoval na Praze 3 a už několik let pomáhám Vítkovi (Bártovi – pozn. autora) švindlovat s účetnictvím strany. Zdá se vám to málo?

 

 

Tím se vaše ministerské angažmá vysvětluje. S jakými prioritami do resortu přicházíte?

To budu vědět tak po třech letech, až se podrobněji seznámím s agendou. Předně bych ale chtěl dopravu vrátit do rukou Vítka, našeho šéfa, supergurua a mecenáše. Je připraven řídit i toto ministerstvo ze svého bytu na Klárově, našeho velínu. Když mi do telefonu oznamoval mou ministerskou nominaci, stěžoval si hlavně na díry v silnicích; prý se bojí vyjíždět se svým maserati, takže je potřeba je zalepit. Navíc podle mě Vítek trpí poslední dobou pocitem nevyužití, někdy dokonce až zneužití, řekl bych. Teď bude znovu naplněn.

 

 

A co korupce? VV mají boj s ní jako hlavní téma a právě dopravě se přezdívá ministerstvo korupce. Přicházíte zavřít penězovody, jak obvykle slibuje Radek John?

Radek John?

 

Váš papírový předseda.

Aha, tenhle. Co vlastně dělá? Pořád tak chlastá? Ano, přicházím zavřít penězovody. Není například možné, aby dálnice stavěly pouze vyvolené firmy, takže se musí opravovat, ještě než se zprovozní. Musíme se vrátit ke kvalitnímu asfaltu. Taky ale přicházím některé penězovody otevřít. Jistě víte, že jsem de facto pokladník VV a strana má ve své koncepci…

 

 

… myslíte desátky – politickou rentu?

Ano, přesně tak! Není možné, aby ostatní strany kradly a my si jako hráli na slušné a pak neměli peníze ani na kampaň. Musíme to ale dělat nenápadněji. A hlavně pořád mluvit o boji s korupcí. To lidi rádi slyší. Promiňte, zvoní mi mobil, tohle musím zvednout….

 

Budete pokračovat v auditu…

… promiňte, volal Vítek, chce klíče od ministerstva. Musíme končit. Ale zavolejte klidně naší mluvčí, ráda vám vše zodpoví.

 

Tento článek vám přinesl Perplex: "To snad nemyslíte vážně..."