Demonstrace odborářů

Demonstrace odborářů Zdroj: Profimedia.cz

Odbory se chystají na další pochod Prahou

O tom, jak se koaliční strany dohodly, o tom jak se odbory chystají na další průvod Prahou, či o tom, jak si Česká politika může za své problémy sama.

Podle očekávání se tedy koaliční strany dohodly. Zůstávají však nikoli nepodstatné otevřené věci: jak konkrétně budou vypadat pravomoci paní Peake jako předsedkyně „protikorupčního výboru“? Prakticky tentýž problém vedl před časem k odchodu Radka Johna z vlády. Jak to dopadne s náměstkovskými posty, které si nárokovaly VV? Premiér jejich požadavky okomentoval slovy, že náměstkové jsou odborníci podřízení ministrům a nikoli političtí koryfejové. Nu, političtí koryfejové ne, ale ta funkce je přece politická. A už vůbec není jasné, jak bude vypadat a hlavně fungovat „nestranické“ ministerstvo vnitra. Zkrátka dá se celkem spolehlivě soudit, že tahle vládní krize nebyla ani náhodou poslední. Snad aspoň o prázdninách by mohl být klid.


Česká politika si sama vyrábí problémy, jako by neměla dost těch, co vznikají samy od sebe. Například oživila opět přímou volbu prezidenta. Samozřejmě, je to projev přímé demokracie. Nemohu se zbavit dojmu, že kromě toho to je blbost. A zvlášť po zkušenostech s tím, jak umně a nenápadně extendoval své pravomoci Václav Klaus, se vůbec nedivím sociální demokracii v jejím tlaku na omezení prezidentských pravomocí v případě, že bude uzákoněna přímá volba. Měly by se asi omezit i bez toho, ale s tím omezením vypadá přímá volba hlavy státu zvlášť samoúčelně a populisticky.

 

 

Aby odbory nevyšly ze cviku, hodlají 12. července (v LN píší 12. června, ale doufám, že naše odborové hnutí nezpychlo natolik, že by plánovalo cestování v čase) uspořádat průvod Prahou po stejné trase jako posledně. Poslední průvod nedopadl příliš slavně, sešlo se málo lidí a před ministerstvem financí je málem ušlapal ministr Kalousek. Proto tentokrát půjde o „happening“. K čemu je dobrý happening a co vlastně znamená? Když někdo svolá čtyřicet tisíc lidí a dostaví se jich pět set, je to šaškárna. Jak zabránit tomu, aby to byla šaškárna? Nejlépe tak, že to organizátoři předem jako šaškárnu pojmou. A protože „šaškárna“ („odbory pořádají šaškárnu napříč Prahou“) nezní pěkně, použije se zvučného cizího slova. Doufám, že ministr Kalousek zůstane tentokrát schován, odboráři, i když v malém počtu, na něj budou tentokrát nepochybně dobře vyzbrojeni (vajíčka, rajčata, a pokud přijedou znovu „havíři z Ostravy“, mohli by mít i melouny).