Pavel Dobeš

Pavel Dobeš Zdroj: Profimedia.cz

Do vlády přišla další loutka, ministr dopravy Pavel Dobeš. A opět za Věci veřejné

Premiér Petr Nečas viděl poprvé Pavla Dobeše ve čtvrtek. V pátek už byl tento devětadvacetiletý muž jmenovaný ministrem dopravy. Nikdy v oboru nepracoval, nerozumí mu, životní zkušenosti má minimální. Ani nepřekvapuje, že je ze strany Věci veřejné. Čekat od něj nemůžeme nic. Kromě toho, že bude lokajsky poslouchat Víta Bártu.

Koalice byla vstupem Dobeše a Karolíny Peake do vlády zachráněna, ale způsob jakým se to opět odehrálo, svědčí o tom, že zůstane nadále nedůvěryhodná.

Jmenovat ministrem někoho, což je skutečně případ Pavla Dobeše, který neví o poměrně složitém rezortu vůbec nic, a nikdy se na něj ani nepřipravoval, je dalším podvodem na voličích. Je divné, že to nekritizoval ani prezident Václav Klaus, který si v minulosti několikrát do různých kandidátů na ministry rýpnul. Zřejmě i on už rezignoval a ponechal Nečasovu vládu svému osudu. Ani sám předseda vlády nedokázal zabránit dalšímu zesměšnění svého kabinetu.

 

 

Velmi problematické ale je, že Dobeš bude spolurozhodovat o desítkách miliard korun. Přitom je pouze loutkou v rukách Víta Bárty a některých dalších lidí z Věcí veřejných. Navíc si s ním úředníci na jeho vlastním ministerstvu pěkně pohrají, protože nezná mechanismy fungování úřadu. Až se „probere“, bude rozhodnuto za něj, nebo bude „po použití“ vyhozen.


Vláda může vysvětlovat prováděné a plánované reformy jak chce, většina veřejnosti ji ale věřit nebude, protože někteří členové kabinetu postrádají jakoukoli důvěru. Většinou se jednalo a jedná o členy Věcí veřejných. A teď vidíme na případu Pavla Dobeše jen další pokračování této podivné taškařice.