Solární elektrárna

Solární elektrárna Zdroj: Profimedia.cz

Německo chce pomoci řecké ekonomice solární energií

Podle německého ministra financí Wolfganga Schäubleho by výstavba solárních elektráren v Řecku mohla pomoci tamní ekonomice. Elektřinu by pak Řecko prodávalo do Německa.

Mezitím co Mezinárodní měnový fond chystá další finanční injekci pro bankrotující Řecko, německý ministr financí vymýšlí alternativní způsoby, jak řecké ekonomice pomoct.
Doposud krmil řeckou ekonomiku cestovní ruch či vývoz potravinářských produktů, především olivových olejů a citrusových plodů.

 

Vývoz ovšem v Řecku poměrně vázne a změna je opravdu v nedohlednu. Proto Schäuble navrhuje, že by Německo značně přispělo na výstavbu solárních elektráren v Řecku, jehož vláda by pak zpětně prodávala elektřinu do Německa. „Bez podobné ,růstové‘ perspektivy bude velmi těžké prosadit zatížení německých daňových poplatníků rizikem, které přináší nový záchranný program pro Řecko,“ řekl Schäuble pro německý deník Die Zeit.

 

 

Nápad je to skvělý. Německo si pomalu musí hledat alternativní zdroje pro výrobu energie kvůli jeho blížícímu se uzavření jaderných elektráren. Vzhledem k tomu, že by se jednalo o unikátní projekt, by si Němci jistě vyjednali příznivou cenu energie, což by ve finále potěšilo i peněženku českého občana.


V Řecku by se také vyrobilo mnohem víc energie než v Německu. Dny jsou v Řecku delší a slunce tam za rok svítí mnohem déle než naopak ve střední Evropě. Obnovitelná energie navíc představuje vytoužený konkurenceschopný produkt, jejž Řecko potřebuje jako koza drbání. Všechno tedy dává smysl a nezbývá než s německým ministrem financí souhlasit.