Vláda národního zklamání

Vláda národního zklamání Zdroj: Jan Ignác Říha

Vládě a poslancům věří snad méně lidí než Kaddáfímu

Některým průzkumům veřejného mínění nemusíme zcela věřit, ale rekordně nízká čísla popularity vlády a sněmovny, která ukázal poslední výzkum agentury STEM, jsou varující. U poslanců je to jen 19 procent (u vlády 16 procent), což je vůbec nejméně od roku 1994, kdy se podobný průzkum začal provádět. To snad i nesnášenlivý libyjský diktátor Muammar Kaddáfí je u obyvatel své země populárnější.

Za extrémně nízkou popularitou vlády lze najít její permanentní roztržky, vzájemné osobní útoky, neschopnost jasněji vysvětlit potřebné reformy a stále nové a nové skandály, které se týkají především nejmenšího koaličního partnera, sektostrany Věci veřejné.


Veřejnost, ale i členové a příznivci ODS a TOP 09, se s rostoucí nedůvěrou také dívají na samotného premiéra Petra Nečase, který původně vzbuzoval velké sympatie a vyvolal naděje, že věci se pohnou k lepšímu. Jenže od šéfa kabinetu jeho stoupenci očekávali a očekávají daleko razantnější řešení některých situací. Jenže Nečas, vědom si toho, že rozpad vlády by nepřinesl podle všeho koaličním stranám (kromě TOP 09) v eventuálních předčasných volbách nic dobrého, je až příliš opatrný.

 

 

A ani naprostá převaha vládních stran v Poslanecké sněmovně nedokázala zajistit kabinetu body u občanů. Ti už dokonce přestali vnímat i některé pozitivní kroky, které vládní strany dělají. Všechno přebíjí veřejné hašteření ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, na které není nikdo zvědavý a které lidi otravuje.


Na léčení by pak měla odjet i sněmovna, která je často pro voliče, kteří ještě s nasazením všech sil politiku sledují, spíše pro legraci. Stačí se podívat na vystoupení některých poslankyň a poslanců a hned je jasno. O zdravotnické či penzijní reformě hovoří ve sněmovně i zákonodárci, kteří zjevně netuší, o čem se bude hlasovat. Bývají to často jen nesmyslná rétorická cvičení. Část voličů a médií se nesmírně radovala, že kroužkování a vstup nových stran ve volbách v květnu 2010 zavály do Poslanecké sněmovny až 114 nových lidí. Ukázalo se, že to byl naivní postoj, protože mnozí z nováčků svoji práci dodnes nerozumí.


Samozřejmě, že průzkumy neukazují zcela reálný obraz společnosti, ale tak mizivá podpora, kterou mají dnes vláda a sněmovna u občanů (a to i u svých někdejších voličů), je pro koaliční trojku varující. A očekávání jsou pesimistická. Další hádky a skandály v rámci koalice zřejmě na sebe nenechají dlouho čekat. Bohužel…