Drobil

Drobil Zdroj: Tomáš Tesař

Protikorupční policie dostala příkaz: Odložte Drobilovu kauzu

Policisté na pokyn státního zastupitelství odložili případ údajného podplácení odvolaného šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka ze strany bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila. Tak zní oficiální zpráva.

 

Policisté, kteří případ vyšetřují, trochu prskají, ale to je tak jediné, co s tím můžou dělat. Státní zástupci jsou tu od toho, aby posoudili, jestli důkazy před soudem projdou, nebo ne. A prostě se rozhodli, že tohle je na soud slabé. Zda je, nebo není, asi nemá smysl komentovat - nejsem ani právník, ani nejsem s případem detailně seznámen.

 

 

Ale asi takhle – po tom, co víme o státních zastupitelích vlastně už od nástupu Renaty Vesecké, přes boje mezi pražskými a vrchními státními zastupiteli v kauze Pandur, až po nejrůznější doporučující dopisy, které ze státních zastupitelství v téhle kauze unikly, se nám těžko bude státnímu zástupci věřit, i kdyby měl pravdu a dělal v tomhle případě náhodou svoji práci a nikoli politiku.

 

To, že lidé, které korupce frustruje, dali do téhle kauzy poměrně hodně emocí, se samozřejmě projeví na obecném rozčarování a především na ochotě lidí korupční případy hlásit. Pokud v tomhle případě spravedlnost zvítězila, rozhodně to není vítězství, které se bude oslavovat na náměstích.