Klaus

Klaus Zdroj: Štěpán Mareš

Václav Klaus: Jsem hloupý, prostě hloupý!

Odborářská stávka zkomplikovala život prezidentu Václavu Klausovi, jenž radši zrušil hradní oslavu svých sedmdesátin. Mnohým diplomatům tak nakonec nadělil dárek sám. A nejen to.

 

„Je to hloupé, prostě hloupé,“ řekl skromně Radiožurnálu o zrušených narozeninách Klaus, jemuž evidentně nesvědčí dusné horko; prý je státní instituce a ty si prostě nemůžou dovolit jen tak neslavit vlastní zrození. Škoda že nedodal, proč. Možná prezident jen lituje, že se teď třeba britského velvyslance nemůže zeptat, jestli mluví anglicky. Případně se toho chilského přeptat na pera od tamních šperkařů….

 

 

Krátce před Klausovými narozeninami si mi postěžoval vysoký úředník jisté ambasády, že jim český prezident dal galantně včas vědět, že si k sedmdesátinám nepřeje nějaké diplomatické vlastenecké kraviny - řekněme použitý skotský kilt či pivem zlité bavorské lederhosen, ale jazzové desky.

 

Chudák dotyčný moc nevěděl, co s tím: co když nakonec všichni přinesou na Hrad stejné desky, takže prezident zase bude nevrlý a bude je dlouho do noci zkoušet ze znalostí vlastních knih? Proč ne třeba krabice čínských čtyřbarevných propisek? Nyní mají aspoň po dilematu.

 

S Klausem je ale legrace i mimo jeho narozeniny. Politik, který se proslavil úprkem před odboráři, ještě než roztočili řehtačky, nyní radí vládě, aby ohledně odborářských stávek a demonstrací přešla do ofenzívy a propříště si zajistila náhradní soukromou dopravu. Tedy autobusy, tramvaje i metro, protože s pár náhradními autobusy do Prahy ani nemusíte jezdit. Skončíte hned na prvním nájezdu na ucpanou magistrálu.

 

 

Ale možná na Klausově originální radě něco je. Vzhledem k tomu, že se většina pražských dopravních staveb nakonec víc než dvakrát prodraží, mohlo by město pro jistotu vše stavět rovnou dvakrát: dvojí metro, dvojí tramvaje, dvojí příjezdová cesta k Hradu…. Samozřejmě ale jen pro případ prezidentových narozenin.