Tisková konference odborových předáků

Tisková konference odborových předáků Zdroj: Jan Zátorský / MF DNES / Profimedia.cz

Odborářští bossové nevědí, jak na věc, a vymýšlejí hloupé nápady

Pokud má stávka jeden zajímavý efekt, tak ten, že o ní všichni mluví, píšou a blogují, na Facebooku klikají, zda jsou pro odboráře, nebo proti nim … vlastně pracuje vůbec někdo?

Z tohohle úhlu pohledu to vypadá, že se to odborářům celkem povedlo. Česko do značné míry ochromili, aniž by stihli cokoliv udělat.

 

Co odboráři rozhodně nezvládli, ale byla komunikace toho, proč a jak a za co vlastně stávkují. Ať už je páteční rozhodnutí soudu jakkoli podezřelé, je to rozhodnutí soudu a dobrý stratég by s ním počítal.

 

 

Stejně tak vyhlášený model stávky „přijedeme do Prahy a uděláme Pražákům ze života peklo“ asi nebyl ten úplně nejchytřejší. Lidí, kterým Nečasova vláda vadí, mají rádi své stravenky a odcházet do důchodu ve třiasedmdesáti letech se jim zdá nejen nekomfortní, ale i značně idiotské, bude v Praze možná trochu méně než jinde, ale bude jich pořád dost. Znepřátelit si je jen proto, že si pár odborářských bossů chce za pomoci přivezených horníků udělat v Praze soukromý rock’n’roll, je opravdu hodně hloupý nápad.

 

 

A po tom všem řečeném je nasnadě, že odborářská zpátečka „tak dobře, nezablokujeme vás, ale Kalouska“, jež přichází za minutu dvanáct, je jen dalším znakem toho, že odborářští bossové rozhodně nejsou strategicky zcela na výši. Což je možná dobře. Pokud by byl v čele odborových centrál někdo strategicky schopný, mohl by frustraci občanů současnou vládou přetavit v opravdu tvrdou protestní vlnu.