Alexandr Vondra

Alexandr Vondra Zdroj: Tomáš Tesař

Pokud má odejít ministr Vondra, tak mají jít i Dobeš, Fuksa, Chalupa a Šmerda

Premiér Petr Nečas sliboval již před několika týdny změny ve vládě. Ať už se vyvine situace kolem koaličního kabinetu jakkoli, tato sestava je neoblíbená, a změny by jí proto mohly pomoci. Jenže měly by být rozsáhlé, výměna jednoho ministra nic neřeší.

 

Nejvíce se hovoří o tom, že by měl odejít ministr obrany Alexandr Vondra, jenž je spojován s kauzou firmy ProMoPro, která v průběhu našeho předsednictví EU „naúčtovala“ státu stamilióny, ale peníze podezřele skončily na kontech v Rakousku. Důkaz, že Vondra něco ukradl, nikdo nepředložil. Že podle všeho neohlídal všechny proudy peněz, když byl „evropským“ ministrem v Topolánkově vládě, je jasnější. Případ by se měl konečně vyjasnit a podle výsledku má pak Vondra převzít politickou odpovědnost, případně odejít. Pokud tedy bude za co převzít tu odpovědnost …

 

 

Jenže z vlády by se měl spíše poroučet ministr zemědělství Ivan Fuksa. Je totiž zodpovědný za neutěšený stav v podniku Lesy ČR. Není mu omluvou ani to, že tunelování podniku Lesy ČR, a tím i českých lesů nezabránili ani předchozí ministři.

 

Nejčerstvějším ministrem je Tomáš Chalupa na resortu životního prostředí. Je nevýrazný, v podstatě netušíme, co dělá, ale hlavně má máslo na hlavě kvůli stamiliónům, o které přišla radnice Prahy 6 (byl tam tehdy starostou za ODS), když investovala do podivné firmy Key Investments.

 

Dalším v řadě je ministr školství Josef Dobeš. Ze dvou důvodů. Je jasné, že státní maturity nemohou pokračovat tímto způsobem. Styl jejich provedení byl letos v mnoha směrech absurdní. U Dobeše ale není jistota, že to změní. Navíc by se vláda konečně měla definitivně rozloučit z protagonisty z bezpečnostní agentury ABL. A Dobeš byl s ABL v pevném objetí léta.

 

Premiér Nečas by měl poslat do politického hrobu i ministra dopravy Radka Šmerdu, který je pouze prodlouženou rukou Víta Bárty.

 

 

Pokud se Věci veřejné nakonec rozhodnou zůstat ve vládě, samozřejmě že musí dostat několik postů. Měly by však nominovat důvěryhodnější lidi, než tomu bylo doposud.