hulinsky

hulinsky Zdroj: http://www.hulinsky.cz

Politici a tituly: Čím studovanější, tím horší?

Přišlo mi pozvání na akci strany SPOZ za účasti jejích hlavounů. I v mailu měli všichni před jmény a někteří i za jmény vysokoškolské tituly. Napadlo mě jediné: to muselo stát peněz!

 

Čímž nechci říct, že si všichni dotyční tituly koupili, jak to dnes politici dělávají; třeba jsou skuteční inženýři, docenti a tak, v podstatě slušní lidé. Navíc SPOZ v tom zdaleka není sama: vysokoškolské tituly svých kádrů coby záruku něčeho lepšího médiím a voličům prodávají všechny partaje.

 

Třeba takový Petr Hulinský, velmi nenápadný a velmi zámožný šíbr pražské ČSSD s méně příčetným pohledem, kvůli tomu potřebuje dva volební plakáty: jeden na jméno, druhý na tituly. Ani se nedivím, že strana po volbách pravidelně bankrotuje.

 

 

Přitom je to ironie. Politici nejdřív vysokoškolské tituly zcela znevážili tím, že si je začali nakupovat na spřízněných školách – navíc zpravidla zcela obskurních: proto máme tolik bakalářů, magistrů a inženýrů státní správy či bankovnictví, kteří státní správu či bankovnictví umí jen tunelovat. A co teprve právo! Někdejší Paroubkův sympaťák Petr Dimun se zcela vážně hájil tím, že vůbec neví, že v nějaké Plzni „studuje“ na právníka!

 

Poté měli politici tu drzost, vlastní pouze jim, udělat z podvodných titulů osobní ctnost. Vybavte si volební plakáty či billboardy; vypadají jak reklama na večerní vysokou, kde vystudujete, aniž byste do školy kdy vkročili. Zapíše vás tam a diplom vám vyzvedne asistentka, jež pak novinářům příjemným hlasem rok do telefonu říká: pan magistr s vámi nemůže mluvit, je zrovna v terénu….

 

Je to ale i obecná otázka: co nám vlastně titul – výjimečně i poctivě získaný kvůli vědomostem – o politikovi říká? Je ten s titulem, pokud jde například o poslance, lepší než ten bez titulu? Nebo jinak: je třeba dr. Rath (myslím toho z ODS a ČSSD) lepší než automechanik s jednou ženou, stranou, funkcí…?

 

Těžko. Pro voliče je mnohem důležitější charakter politika, tedy jak moc (ne)krade a (ne)podvádí, než sebevíc titulů. A že úplně nerozumí zákonům, o nichž hlasuje? Nic se neděje: zákonům nerozumí žádný z poslanců včetně inženýrů a bakalářů, jak víme ze života. Než totiž jakýkoli zákon dorazí k nám, voličům, má za sebou tradiční kolečko hanby, kdy ho jednotlivé strany zprzní tak, že nikdy nemůže fungovat.

 

 

Kvůli odborným titulům – a tedy i příslušné odbornosti - si neplatíme volené zástupce, ale něco jako profesionální státní správu. Právě ta má místo partajní legitimace upřednostňovat diplomy, myslím ty opravdové. I když….