David Cameron

David Cameron Zdroj: Profimedia.cz

David Cameron: Za mládež čistější!

Zítra by měl britský premiér seznámit veřejnost s návrhem zákona, jež má bojovat proti komercializaci mládeže. Výsledkem by mělo být méně násilí, vulgarity a naopak delší období čisté duše dítěte v těle náctiletých.

Cameron hodlá zakázat například prodej „dospělého“ oblečení nezletilým nebo zatavit časopisy se sexuální tématikou to hnědé neprůhledné obálky – jde mu o to, vytvořit nad dětmi a dospívající mládeží jakousi střechu, aby nebyli zahlceni sexualizací světa a života prostřednictvím médií, jak je tomu podle Camerona dnes.

 

Obchodníci budou muset podepsat prohlášení, v němž se zavážou, že nebudou prodávat nezletilým nic (ani noviny), co bude nést jakýkoliv nevhodný obsah či jen slogan. O tom, jestli bude k dispozici několikasetstránkový seznam zakázaných slov a slovních spojení Cameronova kancelář mlčí.


Tyto změny, jež by měly být uzákoněny, jsou součástí Cameronovy snahy o nutnosti zastavit komercializaci dětství a vrátit dětem a mládeži zpět čistý svět. Pod názvem Nechme děti být dětmi! A kromě výše zmíněných opatření premiér například navrhuje zákaz billboardů a plakátů s jakkoliv diskriminujícím obsahem či dokonce se sexuálním tónem v oblastech, kde se pohybují děti. Hudební videoklipy budou označeny indikátorem věku a většina hvězd hudebního průmyslu, jež dnes náctiletí zbožňují, bude oficiálně pro nezletilé zakázaná. Také se čeká zákaz televizní reklamy se sexuální či vulgární tématikou před 9.hodinou večerní.

 

 

Cameronem posvěcený dokument osobně vypracoval ředitel Křesťanské charity Unie matek Reg Bailey, a že se nejedná jen o plané plácnutí dokazuje i fakt, že v následujících dnech zveřejní britská obchodní komora odpovídající doporučení pro britské obchodníky.