foldyna

foldyna Zdroj: Iveta Lhotská/MF DNES/Profimedia.cz

Nedělejte z Foldyny blba! Poslanec za ČSSD se zastal hromadného vraha Ratka Mladiče

V sobotu se Jaroslav Foldyna, poslanec za ČSSD, zastal hromadného vraha a válečného zločince Ratka Mladiče. Co se panu poslanci zlého přihodilo?

 

S panem poslance jsem se ihned spojil a pokoušel se vyzvědět, co vlastně svými prohlášeními myslel. Začal velkolepě: „Ve strategických uvažováních, která někdy jsou mimo chápání normálních lidí, tak bohužel když se podíváte na výsledky útoku na tržnici v Sarajevu, tak se pak při vyšetřování ukázalo, že tam Srbové nemohli střílet. Ukázalo se, že ta střelba do tržnice, že to si vlastně rozpoutali ti muslimové a stříleli sami." V roce 1995 zahynulo 68 civilistů při srbském minometném útoku na tržnici v Sarajevu obléhaném Srby. Podle vyšetřování OSN stříleli Srbové.  To, co říká pan poslanec, šíří (na konci 80. let nejmladší plukovník SSSR) Andrej Děmurenko, který byl v devadesátých letech v Jugoslávii nasazen. Jaroslav Foldyna připouští, že hromadnou vraždu v Srebrenici provedli Srbové, připouští, že to byl zločin, ale zároveň říká, že před tím masakrem ze Srebrenice  muslimští vojáci podnikali výpady proti Srbům a zabili jich tři tisíce, a že masakr na Muslimech provedli příbuzní obětí dřívějších masakrů páchaných Muslimy. Jakoby něco podobného hromadnou vraždu omlouvalo. A nakonec o vraždě osmi tisíců Muslimů, kterou nařídil Mladič, říká: „Samozřejmě to byl zločin, ale myslím si, že odpovědnost nesou obě strany.“

 



Názor, že si osm tisíc zavražděných muslimů nese odpovědnost za svou smrt, je idiotický, nemravný a zcela nepřijatelný. Na mou otázku, zda si holocaust zavinili Židé, odpověděl Foldyna negativně, ale předtím tvrdil o obětech jiné genocidy, že jsou za ni zodpovědné. To je stejné jako obviňovat Židy za holocaust. Když jasně vyjádřím nelibost k jeho postoji, pan poslanec obrátí: „Ti zavraždění za to určitě nemohli, vedlo k tomu uvažování na obou stranách toho konfliktu.“ A také prý uvažování vůdce muslimů Izerbegovič.

 

Prostě - Jaroslav Foldyna v diskusi působil dojmem totálně popleteného chlapíka, který neví, co mluví, a který obrátí hned, jak se na něj zadupe. Který ale ve své zmatenosti chvílemi plácá zcela nepřijatelné nehoráznosti jako to, že zavražděný si za smrt vlastně může sám.

 

Demence spojená s paranoidním vnímáním reality je poměrně častý příznak řady duševních chorob. Nejčastěji máme šanci setkat se s podobnými příznaky u pacientů trpících paranoiou, nebo u pacientů s Alzenhaimerovou chorobou. Zblbělost spojená s přesvědčením o spiknutí (které je samozřejmě zaměřeno proti pacientovi) jsou u této nemoci běžné.

 

 

Alzenhaimer je však výsadou mnohem starších lidí, než je poslanec Foldyna, a proto není pravděpodobné, že by jeho blouznění o Srebrenici bylo způsobeno právě touto formou demence. Stejně tak je nepravděpodobné, že by se jednalo o prostou paranoiu - poslanec Foldyny, jak jsem zjistil kontrolními otázkami, si myslí, že Usama bin Ladin skutečně existoval a že Američané skutečně byli na Měsíci, místo aby jako správný paranoik byl přesvědčen, že přistání Apolla natočili v holywoodských atelierech a Usama je mediální fikce. Jaké tedy mohou být kořeny jeho postojů o zavinění srebrenického masakru jeho oběťmi, které Foldynu de facto vylučují ze slušné společnosti?

 

Ve svém oficiálním životopise přiznává, že dlouho a rád boxoval. Když je boxer špatný a neumí se krýt, opakovanými údery do hlavy může dojít k otřesům a drobným poškozením mozku, které, když se jich nahromadí dostatek, výrazně zhorší jeho intelektuální potenciál. Proto se nakonec pana poslance zeptám, kolik při svém oblíbeném sportu utržil ran do hlavy: „Nevím, neumím to, nepočítám to. Já si nemyslím, že to při sportu někdo počítá, jestli dostal nebo nedostal ránu do hlavy. Nedostal jsem nikdy takovou ránu do hlavy, abych byl v bezvědomí, nebo byl blb. A jestli ze mě chcete dělat blba, tak si to dělejte z někoho jiného."


Myslím, že to nebude zapotřebí. Pan poslanec se v tomto smyslu dostatečně obsloužil sám.