pařba

pařba Zdroj: Profimedia.cz

Poslanci si chtějí zvýšit platy. Co takhle počkat, až nebude deficit?

Naši poslanci strádají a mají pocit, že by měli napravit loňský omyl, kdy si snížili platy. Ač jsou zákonodárci, nečtou často věci, o kterých hlasují. To je ovšem jejich problém. Když svým amatérismem postihnou široké vrstvy lidí, je jim to celkem jedno.

 

Říkají pak, že to nevadí a nedá se s tím nic dělat. Jak jde o jejich kapsu, trpí najednou nouzí. Poslanec Marek Benda říká: "Ústavní činitelé včetně soudců a žalobců jsou jediní, kterým dramaticky klesly platy. To je omyl, který se musí řešit. I přesto, že vím, jaký křik kolem toho bude.“ Je s podivem, že Bendovi ještě nevyrostly anténky, byť přiletěl z Marsu. Za co chtějí přidat? Za všechny ty zmetky při výrobě zákonů? Kdyby byl stát firma, polovina těchto bytostí by už dávno skončila s flašinetem na chodníku. A jsou jediní, komu dramaticky klesl plat? Snížit plat nebo zvýšit daně, je pro peněženku to samé.  Ať je radši zticha. Je po krizi, šetřit se musí. Ale ať u toho blbě nemelou a sami si nepřidávají, když se všem ubralo. Mlaskají a radí lidem, co nemají na ledničku, když jim stará shoří. To přežijeme, jen když se stát nezhroutí, ale ať si nechají ty kecy a spokojí se se svými almužnami ve výši tu 60, tam 100 tisíc korun.

 

 

"Někteří kolegové říkají, že nemají ani na to, aby dojížděli do Prahy," pravil poslanec VV Petr Skokan.

 

To je fakt. Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Hamáček přišel třeba o 18 tisíc korun. „Můj čistý měsíční příjem klesl z 96 na 78 tisíc korun. Netušil jsem, že dopady zákona budou takové. Napravit by to měla vládní koalice, která zákon předložila,“ rozhohnil se už v únoru Hamáček. To je fakt děsné, 78 tisíc, kdo s tím vyžít a ještě jezdit do Prahy. Možná by to mohl zkusit v převleku za studentku stopem.

 

Volat po tom, že poslanci mají peněz už dost a jejich náhrady a imunita jsou přebujelé, není populismus. U nás kdykoli se řekne, že by se měly osekat panské výsady parazitující politické vrstvy, hned se křičí, že je to populismus. Jenže že je něco populismus, ještě neznamená, že to není pravda. Ať si poslanci přidají, ale přinejmenším za dvou podmínek. Nejdříve ať zruší svou imunitu a ta ať se vztahuje jen na projevy ve sněmovně. Potom ať přijmou zákon, že pokud je státní rozpočet v minusu, platy veřejných činitelů se nezvyšují. Protože kdo může za deficit a dluhy a splácení úroků z dluhu ve výši desítek miliard ročně? Oni. Kdo jiný. Ideální by bylo, kdyby se výše jejich příjmů automaticky odvozovala z deficitu. Stoupne? Na platech ubrat.

 

Napadá někoho, jak to udělat jinak?