Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v napětí očekává výsedek komunálních voleb v Praze.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v napětí očekává výsedek komunálních voleb v Praze. Zdroj: Tomáš Tesař

Karel Schwarzenberg: Nejlepší mezi Schwarzenbergy

Ministr zahraničí a v neděli v TV šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg to zase dokázal: podle CVVM je nejdůvěryhodnějším stranickým politikem. Snad proto, že není ani politik, ani stranický.

 

Schwarzenberg samozřejmě je politik: ministr zahraničí, stejně jako jakýkoli jiný ministr, je členem vlády. A ta je politická, i když ji vede zrovna někdo jako třeba Jan Fischer, kdo o sobě rád tvrdí, že není politik, a prostě jen vykonává přání jiných politiků – včetně těch sebehorších.

 

 

Ministerstvo zahraničí je ale specifické. Ostatně znáte nějakou českou zahraničí politiku? Zkouším přemýšlet a po chilském incidentu prezidenta Václava Klause mě napadá jediná: Česká republika se zavazuje, že její hlava státu už nebude v zahraničí krást plnicí pera ani nic jiného.

 

Jinak naše zahraniční politika nikoho nezajímá. Jsme součástí EU a ta mívá vlastní zahraniční politiku - obvykle německou, francouzskou, britskou a někdy taky trochu ruskou. Aby dnes země mohla mít zahraniční politiku, musí být schopná aspoň předstírat, že má slušné HDP, ropu či plyn, případně zaujímá strategickou pozici nebo může někoho napadnout. Anebo, v nejhorším případě, svět straší milióny hladových uprchlíků třeba Severní Korea. My nemůžeme předstírat ani jedno. Navíc ve světě patříme k největším tloušťíkům.

 

A podobně je to se Schwarzenbergovým stranictvím. Ano, Miroslav Kalousek jej kvůli volbám udělal šéfem své nové strany, protože sám má pro tuhle funkci dost závadný životopis a karmu, ve skutečnosti ale kníže není typický straník. Když dělal kancléře prezidentu Václavu Havlovi, byl něco jako disident; když se později stal senátorem, tvářil se zeleně; nyní nás zkouší přesvědčit, že je ve fiskálního konzervativce přerozený Kalousek nejlepší ministr financí. To není stranictví. Možná spíš PR?

 

 

Schwarzenberg není politik ani straník, což Češi vždycky milují. Sám jich osobně znám několik - Čechů i cizinců. Vždycky zasněně říkají: mám rád(a) Schwarzenberga. Když se ptám proč vlastně, nevědí. Místo toho se obvykle zeptají: a co vlastně dělá? Je nejdůvěryhodnější stranický politik…