Jiří Paroubek

Jiří Paroubek Zdroj: Adam Kolář

Jiří Paroubek uvažuje o odchodu z ČSSD. Zřejmě se chce definitivně politicky pohřbít

„Česká strana národně socialistická 2005“ je další možnou politickou zastávkou expremiéra a bývalého předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Alespoň to tak naznačuje v posledních dnech. Nápad to není dobrý, ale Paroubkovi podle všeho nic jiného nezbývá, protože jeho vztahy s dnešními špičkami sociální demokracie jsou velmi chladné.

Jiří Paroubek se dnes dožaduje jakéhosi lepšího místa v hierarchii ČSSD. Například, že by se stal stínovým ministrem financí, čímž by si mohl po možném vítězství socialistů v příštích volbách zajistit velmi prestižní funkci. Jednu z vůbec nejvýznamnějších a nejvlivnějších v zemi (Miroslav Kalousek dobře ví, proč sedí tam, kde sedí). Jenže současné vedení ČSSD se na svého bývalého šéfa dívá s velkým despektem.


Za to si ale Jiří Paroubek může sám. Po volbách v roce 2010, které těsně vyhrál, ale nedokázal by sestavit vládu, převzal za vývoj zodpovědnost. Byl to správný krok. Jenže pak se pustil on i jeho manželka Petra hlava nehlava téměř do všech významných představitelů ČSSD. Byla to velká taktická chyba vedená zlobou a zhrzeností. Nemůže se proto dnes divit, že nad ním jeho vlastní strana ohrnuje nos. Pouze se mu jiným způsobem vrací to, co sám zasel.

 

 

Pokud by Paroubek odešel do ČSNS 2005, tak by pak prováděl přesně to, co nejvíce vyčítal Miloši Zemanovi. Odebral by nějaké hlasy sociální demokracii. Moc by jich nebylo, ale při vyrovnaných poměrech v české politice někdy stačí malý posun na velkou změnu. Současně by tím ale Jiří Paroubek zřejmě navždy odešel do politického záhrobí.


Otázkou také je, zda by si Paroubek ponechal po odchodu z ČSSD svůj poslanecký mandát, který na Ústecku díky sociální demokracii získal. Místopředseda této strany, Jiří Dienstbier mladší, mu totiž správně připomněl, že právě Jiří Paroubek byl vždy první, kdo vyzýval přeběhlíky z ČSSD, aby složili svůj mandát. Jenže bez mandátu by zmizel v mediální černé díře.


A zajímavostí možného přechodu Jiřího Paroubka k jiné politické straně je i to, že on sám si zatím udržuje některé kontakty ve světě českého byznysu, což bývá pro úspěch v politice důležité. Podle informací Reflexu se například v tomto týdnu setkal s Martinem Romanem, šéfem mocného energetického gigantu ČEZ. Zřejmě si jen byli popovídat ze staré známosti…