Vládní krize? Nešlo jen o atentát na dvě strany vládní koalice, ale politiku jako takovou, říká Petr Hájek.

Vládní krize? Nešlo jen o atentát na dvě strany vládní koalice, ale politiku jako takovou, říká Petr Hájek. Zdroj: David Neff / MF Dnes / Profimedia.cz

Klausův vicekancléř Hájek má pravdu, život Usámy bin Ládina byl zčásti mediální fikce

Tak, a máme tady pěknou přestřelku. Údajně ji způsobil vicekancléř Pražského hradu Petr Hájek. Od toho se už distancoval v posledních dnech kdekdo – prezident Václav Klaus, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, ale i elita vyznávající „pravdu a lásku“. Hájek řekl, že zabitý arcilotr Usáma bin Ládin je „mediální fikce“. Problém přitom není v tom, co Petr Hájek řekl, ale v tom, že zčásti je to pravda.

Nejdříve si ale zopakujme, co vicekancléř Hájek řekl skutečně, protože to je důležité (komentáře k tomu jsou totiž opět jen mediální fikce). Ve svém vyjádření pro server parlamentnílisty.cz takto komentoval smrt bin Ládina: „Je to stejně věrohodné jako jeden po letech náhle objevený či zveřejněný rodný list. Jde o sérii stejného druhu. Ve Spojených státech začala prezidentská kampaň. Máme se na co těšit," řekl serveru Petr Hájek, který tak narazil na to, že mnohými Američany bylo zpochybňováno Obamovo narození na půdě USA, ale prezident nedávno nechal bezprecedentně ukázat svůj rodný list. Hájek pak pokračoval: „Ale teď vážně, Bin Ládin je mediální fikce. Tak jak se zrodil, tak také zemřel, za podivných, téměř mystických okolností. Je to moderní pohádka pro dospělé - dobro a zlo. Chceme-li, věřme. Jak se praví ve filmu Vrtěti psem: Je to pravda, bylo to v televizi."

 

 

Prezident Klaus se od slov svého blízkého spolupracovníka rychle distancoval. Proč? Jen proto, že si americká ambasáda v Praze stěžovala? Ministr Schwarzenberg dokonce tvrdí, že Hájek znevážil dobré jméno České republiky, ohrozil její zájmy a že urazil spojence a hlavu spřáteleného státu. Pan kníže snad neví, že dobré jméno Česka nelze znevážit, protože ho nemá? Jak ohrozil Hájek naše zájmy? Nijak. Jak urazil spojence? A které spojence? Myslí tím americkou administrativu? A proč pan Schwarzenberg něco podobného neprohlásil, když byl v Topolánkových vládách ministrem zahraničí a kdejaký český politický tajtrlík opakovaně urážel hlavu spřáteleného státu. Jen tou hlavou byl tehdy George W. Bush?

 

 

Například diskuse o tom, že Barack Obama není americkým občanem, protože se podle některých jeho kritiků nenarodil na území USA, je letitá a zcela legitimní i ve Spojených státech. Co je na tom urážlivého? Že se blíží prezidentské volby v USA a že stále méně oblíbený Obama potřeboval tasit trumf, je také pravda. Nicolas Sarkozy kvůli tomu samému útočí na Muammara Kaddáfího. Že mnohé věci kolem bin Ládina jsou skutečně mediální fikcí, je také naprosto zřejmé.

 

 

Vždyť k bin Ládinovi a ideologii jeho al-Kaidy se hlásilo a hlásí tisíce skupin a stoupenců jen proto, že ví, jak to bude fungovat v médiích. Jen si představte, že menší teroristický útok někde v Jemenu provede zcela neznámá skupina či jednotlivec. Koho by to zajímalo? Ale když pustíte informaci, že patříte k bin Ládinovi (i když nepatříte), zvýší se vaše váha tím, že zpráva se určitě objeví ve většině médií po celém světě.

 

Také život, dopadení i smrt Usámy bin Ládina vyvolávají mnohé vážné otázky. Kdysi ho v boji proti sovětské okupaci v Afghánistánu financovala americká CIA a postupně zrodila zrůdu. Že se pohybuje v Súdánu, Pákistánu a Afghánistánu se věděla i poté, co měl zosnovat teroristické útoky na diplomatické mise USA v Africe. Poskytoval dokonce po nich rozhovory americkým médiím. Proč ho tehdy nikdo nezabil a nelovil? Jak je možné, že údajně žil v pákistánském městě, ve kterém byl zabit, několik let a nikdo o tom nevěděl? Tomu nelze uvěřit.

 

 

Jedna odpověď, o které nemluvil ani Petr Hájek, se přitom nabízí. Usáma bin Ládin byl dobrý k tomu, aby bylo na koho možné svést některé problémy, s kterými Západ zápasí. Jenže teď se rýsuje pro Ameriku a západní civilizaci ještě vážnější hrozba – proměna severní Afriky a většiny Blízkého východu na místa zasažená rostoucí islamizací, jejíž důsledky nedokážeme předvídat. Usáma přestal být tím pádem tak zajímavý a mohl být už odstraněn. Je to jen mediální fikce? A uráží to spojence a škodí českým zájmům?