Usáma bin Ládin

Usáma bin Ládin Zdroj: Profimedia.cz

Americké zvláštní jednotky zabily Usámu bin Ládina

AKTUALIZOVÁNO: Americký prezident Barack Obama oznámil v přímém přenosu televizní stanice CNN, že vůdce teroristické organizace Al Kajda Usáma bin Ládin byl zabit americkými jednotkami.

 

Usáma bin Ládin byl zabit zvláštním americkým komandem při operaci v pákistánském Abbottabádu. Podle dostupných informací zemřel při přestřelce; jednalo se o pozemní vojenskou akci. Strůjce masového atentátu 11. září v New Yorku byl v Pákistánu zasažen do hlavy.

 

 

Necelých 40 minut dlouhý zásah v bin Ládinově luxusní rezidenci (která se nacházela ve městě poblíž pákistánské metropole Islámabádu - podle informací bezpečnostního poradce Petera Bergena pro CNN se po roce 2004 bin Ládin už neskrýval v minimálně obydlených oblastech vzdálených od civilizace), který proběhl v druhé polovině dubna, sledovali v přímém přenosu nejvyšší šarže CIA v konferenčním sále ústředí v Langley. Během akce bylo zabito také několik členů bin Ládinovy rodiny, včetně jeho syna. Během akce nebyl zraněn žádný Američan.

 

Teroristovo zabití bylo potvrzeno rozpoznávacími techniky lidské tváře, výsledky testů DNA, které v tuto chvíli probíhají, budou známy během několika dnů. Tělo teroristy bylo pohřbeno do moře. Jednak tím bylo vyhověno islámské tradici, podle které musí být mrtvý pohřben do jednoho dne, jednak se tím zamezí tomu, aby se z Usámova hrobu stalo poutní místo pro jeho stoupence.

 

Podle Nica Robertsona ze CNN se skutečnost, že bin Ládin se skrýval poblíž hlavního pákistánského města, pravděpodobně odrazí ve zkomplikování amerických vztahů s Pákistánem.