Volební štáb ČSSD

Volební štáb ČSSD Zdroj: Jan Šibík

ČSSD navrhuje zdanit příjmy nad 100 tisíc Kč

O tom, jak by podle průzkumu ČSSD s komunisty v zádech disponovala v PS většinou 107 hlasů, o tom, jak paní místopředsedkyně ÚS, Wagnerová přirovnala místopředsedu TOP09 k nacistům a také o tom, jak nás chce ČSSD v budoucnu okrádat.

Podle průzkumu agentury Factum Invenio (patří k těm spolehlivějším) by ČSSD s komunisty v zádech disponovala v PS většinou 107 hlasů. Změny proti minulému měsíci přitom nejsou dramatické, s jednou výjimkou: Věci veřejné spadly pod 5%, ale zatím jen nepatrně (4,7). Do PS by se zato dostali lidovci, potenciální partneři ČSSD, ale s pouhými 12 mandáty. Ani u lidovců to ovšem není v rámci průzkumů Factum Invenio dramatická změna. Když započteme do budoucí koalice s ČSSD s komunisty v zádech i je, dosahovala by tato opoziční smlouva skoro na ústavní většinu a naše poměry by se staly zrcadlovým obrazem těch maďarských. Pozitivní je jen to, že hradní smetí (v tomto případě Bobošíkové Suverenita) je pořád od 5% hranice dost vzdálena. Ale až se podaří klausovské lobby ovládnout ODS (zatím má Nečasova ODS určité zábrany, např. nechtěla Bátoru za náměstka ministra), bylo by dobré, kdyby tu byla aspoň nějaká malá slušná strana (TOP09 poté, co předvedla, podle mého názoru nelze ani náhodou považovat ani za stranu, ani za slušnou). Průzkum zachytil jak obvinění poslanců Škárky a Kočího na Bártovu adresu ohledně údajného uplácení, tak zveřejnění soukromého rozhovoru poslankyně Kočí s panem Víchem. Tedy vše podstatné. Z tohoto rozdělení sil může vzejít spousta kombinací, všechny jsou hnusné. To, co lze ještě zachránit, je zabránit tomu, aby se u nás realizoval ruský typ vládnutí (teď to myslím čistě formálně jako politický systém, v němž existují velké strany, které jsou vlastně jen obludné atrapy, ty sedí v Dumě a v Radě federace, zatímco strany aspoň trochu liberální jsou zahnány do opozice, nemají vůbec žádnou veřejnou podporu a vykazují mohutné jurodivé rysy).

 

 

ČSSD navrhuje zdanit příjmy nad 100 tisíc Kč (předpokládám, že měsíční) 30% přímou daní. To se mne netýká, ale socani nejsou důslední, měli by 30% daní zdanit všechny příjmy přesahující průměrný měsíční výdělek. Taky by stejnou 30% daní měli zdanit všechny důchody nad průměrný důchod. To by už něco hodilo, a ti, co ČSSD volí, by ji volili i dál, protože většina populace pobírá méně než průměrný příjem. Píchni ho, řízni ho, pusť mu krev.


V rozhovoru pro Právo praví ministr Dobeš: „Já nikdy neslyšel nějaký výrok vůči mé osobě ze strany pana prezidenta.“ Pan ministr trpí hluchotou (Klaus se nechal velmi nahlas slyšet, že Dobeš je nejlepší ministr školství od roku 1993), ale myslím, že to není na závadu při výkonu jeho profese, naopak, premiér může argumentovat tím, že sice nemá ve vládě ženy, ale zato poskytuje prostor handicapovaným.

 

 

Vždy jsem se snažil bránit soudní moc obecně i v konkrétních případech před útoky politiků. Klausovy výpady proti Ústavnímu soudu jsem považoval za nehorázné a nebezpečné (jistě, i Ústavní soud dělá chyby, jako každá světská, lidská instituce). Nad rozhovorem s místopředsedkyní ÚS Wagnerovou v dnešních LN mi ovšem docházejí síly. Paní místopředsedkyně se zcela nehorázně plete do ekonomických a politických záležitostí (přitom soustavně ujišťuje, že není ekonom a nechce „to“ úplně posuzovat, moc by mne zajímalo, jak by takové úplné posuzování vypadalo). Vrchol je přirovnání místopředsedy TOP09 k nacistům – nepřímo, ovšem, jak jinak. Dnes se zjevně už smí všechno. Nakonec praví „Já nechci přemýšlet jako politik. Já se snažím být věrná svému poslání, které tady mám vykonávat“. Rád bych paní doktorku upozornil, že má ohledně svého poslání jakési iluze: nebyla zvolena místopředsedkyní zeměkoule, nýbrž jen jedné, byť významné soudní instituce jednoho docela malého státu.