Klaus

Klaus Zdroj: Reflex

Klaus už se zase vzteká, ale rozhodnutí Ústavního soudu je správné

Zpívající poslanec Korte dává najevo, co si myslí o své práci, o voličích a vůbec, a soud zamítl žalobu podnikatele Bakaly proti Zaorálkovi, který o něm prohlásil, že se chová jako gauner.

 

Ústavní soud opět vyhověl stížnosti ČSSD. Zrušil s okamžitou platností daň uvalenou (následně) na státní podporu ve stavebním spoření za loňský rok, a pokud jde o státní podporu na rok 2011 a zdanění úroků ze stavebního spoření, dal vládě, podobně jako v případě „škrtového balíčku“ čas, aby je přijala do konce roku normálním způsobem (tentokrát bez nasimulování legislativní nouze). Rozhodnutí Ústavního soudu se týká formálních záležitostí a je podle mého názoru an sich správné. Prezident Klaus sice zuří (už preventivně, je na návštěvě v Černé Hoře a nemohl mít čas si výnos ÚS přečíst), ale moc tím už nezmění. Nechci tvrdit, že na prezidentově znepokojení není vůbec nic: ale ÚS není ten pravý, na něhož by bylo třeba se zlobit. K tématu se vrátíme.

 

 

Poslanec Korte při hlasování o nedůvěře vládě (po jménech) předepsanou sentenci (v jeho případě „proti návrhu“) zazpíval. Opozice žádala, aby jeho hlas byl považován za neplatný, Sněmovna to odmítla. Nicméně předsedkyně sněmovny ho za svérázný způsob hlasování pokárala. Právem. Pan poslanec tak dává najevo, že jsou mu hlasování, veřejnost a konec konců i voliči pro srandu.

 

Soud zamítl žalobu podnikatele Bakaly na ochranu osobnosti proti místopředsedovi PS Zaorálkovi. Zaorálek o něm v souvislosti s bývalými byty OKD na severu Moravy prohlásil, že se chová jako gauner. Soud došel k názoru, že výrok má pravdivý základ a nese rysy oprávněné kritiky. To je výborné: pokud o vás někdo veřejně prohlásí, že jste kokot, bude se u soudu zkoumat, zda ten výrok má pravdivý základ. Možná bude předvolán i soudní znalec v oboru kokotství. Řekl bych, že ve výše uvedeném případě nestála otázka tak, je-li pan Bakala gauner nebo ne, ale je-li pan Zaorálek sprosťák nebo ne. Na první pohled (vlastně poslech) by to nemělo být až tak složité. To, že u nás jsou s podobnými rozhodnutími problémy, je příznačné.

 

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/