Vít Bárta, Radek John

Vít Bárta, Radek John Zdroj: Jan Zátorský/MF DNES/Profimedia.cz

Vít Bárta jde ve stopách Jiřího Paroubka. Zabije se v politice nakonec sám?

Neuplyne snad ani hodina, aby se vůdce Věcí veřejných Vít Bárta k něčemu nevyjádřil, aby nesvolal tiskovou konferenci, aby nedal sebejistě najevo, že všemu rozumí a vše vyřeší. Přesně to tady nedávno bylo a přivedlo to jednoho člověka do politického hrobu. Dělal to bývalý šéf sociální demokracie Jiří Paroubek. Bárta, možná nevědomky, jde v jeho stopách.

 

Vít Bárta kromě problémů ve VV totiž najednou řeší důchodovou reformu, zdravotnickou reformu, vyjednává s odboráři, ví jak zatočit s korupcí (třeba tím, že obálky spolustraníkům se statisíci nazývá půjčkami), řídí přes ministra Dobeše státní maturity a předtím přes exministra Johna řídil policii.

 

 

Navíc Bárta je zcela zjevně okouzlen prací PR agentur, mediálních poradců, sleduje nejrůznější průzkumy, analýzy, výklady politologů a sociologů. Dokáže se hluboce psychologicky vnořit i do duší svých kolegů. Na rozdíl od Jiřího Paroubka mu chybí zatím jediné – nekomentuje zahraniční politiku a tak nevíme, co si Věci veřejné myslí o válce v Libyi a ekonomických problémech Portugalska. Naštěstí.

 

To, že je Vít Bárta za Věci veřejné hlavním esem při projednávání dalších reforem, ale přivede vládu Petra Nečase do hrobu, protože na některé věci musí být člověk buď supermanem (a tím je v české politice pouze prezident Václav Klaus), nebo by měl raději mlčet.

 

Jenže poradci Bártovi tvrdí, že mlčet nemá k ničemu a nikdy. To samé naučil i své kolegy. Stačí si někdy pustit ze záznamu vystoupení ženské části VV. Kateřina Klasnová, Karolína Peake, Lenka Andrýsová (a do této skupiny patří i vyobcovaná Kristýna Kočí) hovoří takovou rychlostí, že za deset minut si nepamatujete, co vlastně říkaly na začátku. Bohužel odpovídají, podobně jako Bárta, na cokoli, a na výsledku je to znát. Vystoupení Andrýsové v televizním Hydeparku ve středu na ČT24 začalo po pár minutách postrádat jakéhokoli smyslu. Mlela, mlela a mlela…

 

 

Bárta se ale tímto způsobem prezentace, které chybí jakákoli uměřenost, dostává do stejné situace, do které se sám vmanévroval kdysi Jiří Paroubek. Politici vystupující podobným stylem, se stávají postupně otravní a většina voličů přestane naslouchat tomu, co říkají.

 

Navíc absolutní všeználkovství Víta Bárty působí nedůvěryhodně. Je ale velmi pravděpodobné, že vůdce VV se nikdy tohoto marketingového stylu politiky nezřekne. Výsledky to přitom přináší jen krátkodobě. Pokud to Bárta nepochopí, zničí se sám. Nebude k tomu potřebovat žádné soupeře.