máslo

máslo Zdroj: Profimedia.cz

Roztíratelná unie aneb lítý boj o pomazánkové máslo

Nečiníme tak často, ale v tomto případě je nutné učinit výjimku. Čtěte tedy citaci z tiskové zprávy evropského poslance Jana Březiny:

 

„Po euforii se špekáčkem (naši chrabří zástupci v Bruselu dokázali zachránit tento tradiční český uzenářský hnus pro český trh – pozn. red.) přišla studená sprcha. Evropská komise odmítla žádost o unijní ochranu pro pomazánkové máslo a navrch nás za ně ještě zažalovala.“

 

 

Evropská komise, což je nikým nevolená vláda potrhlých sociálních inženýrů z jednotlivých zemí Evropské unie, rozhodla, že naše pomazánkové máslo není žádná tradiční specialita, neuznala jej a dokonce kvůli tomu podala na Česko žalobu. V pomazánkovém másle je podle nich prostě málo másla.

 

„Jednou to asi přijít muselo, jen je škoda, že tím odmítnutým výrobkem je zrovna pomazánkové máslo, všeobecně rozšířená alternativa ke klasickému máslu, na kterou jsou čeští spotřebitelé zvyklí,“ říká Jan Březina.

 

Náš europoslanec se ale nevzdává a zahajuje boj o výjimku: „Výjimka se vztahuje na označení popisující charakteristickou vlastnost výrobku, kterou je v případě pomazánkového másla jeho snadná roztíratelnost. Tím, že Evropská komise platnost  výjimky v případě pomazánkového másla neuznává, dopouští se sama porušení evropského práva", tvrdí. "Je dobře, že neustupujeme a jsme odhodláni jít do čelního střetu. Pomazánkové máslo nesmíme nechat padnout, jedná se o národní potravinářský klenot s třicetiletou výrobní tradicí", burcuje Březina.

 

 

Co bude dále? Těžko říci. Pravděpodobně vypukne lítá právní bitva, která bude stát evropské daňové poplatníky několik stovek milionů eur a na jejímž konci bude buď zákaz nebo nezákaz názvu „pomazánkové máslo“.

 

Až za pár let starou dobrou Evropu zlikvidují mohamedáni nebo Číňané, zaslouží si to.