Máme naději, že politici se několik let mohou méně hádat

Máme naději, že politici se několik let mohou méně hádat Zdroj: Stanislav Krupař

Vláda nepadla, příští krizi čekejte od Věcí veřejných v červnu

Že vláda nepadne, bylo jasné předem. K čemu je vůbec takový pitomý špektákl, jako úterní sedmihodinová mimořádná schůze poslanecké sněmovny? Jistě, opozice má právo vysvětlit důvody, které ji k návrhu na vyslovení nedůvěry vedou. Zvlášť by měla vysvětlit, proč podává návrh, o němž předem ví, že neprojde. To se dá udělat maximálně v šesti vystoupeních. Co je nad to, je šaškárna, opozice pravděpodobně nechce nechat vládu, aby se ztrapňovala sama.

 

Věci veřejné sdělily vládě a veřejnosti, že další krizi si naplánovaly na konec června. Do té doby se vláda musí shodnout na reformě důchodů a zdravotnictví a „výrazněji obměnit ministry“ – tj. ty, které určily k odstřelu Věci veřejné. Mezi vyhlídnutými je, jak známo, i ministr Kalousek. Kalouska nemůže Nečas odvolat, ani kdyby chtěl, vláda by padla. Uvažuje nejspíš o vystřídání ministra Hegera, TOP09 nestrpí ani to. Miroslav Kalousek podle Práva prohlásil: „My neuvažujeme o změně premiéra, tedy ať pan premiér neuvažuje o změnách našich ministrů.“ To je poněkud drzé. Premiér má z ústavy právo odvolat kteréhokoli ministra. Ministři nemají právo premiéra ani odvolat, natož vystřídat někým jiným. Pokud by někdo namítal, že vedení koaličních stran má možnost prostřednictvím svých poslanců vládu svrhnout tím, že budou hlasovat s opozicí za vyslovení nedůvěry, je třeba zdůraznit, že pád vlády je jedna věc a „změna premiéra“ druhá. „Změnit premiéra“ může za určitých okolností pouze prezident.

 

 

Alexandr Mitrofanov v Právu opět vyhrožuje vládě, že její „oprsklost“ zvedá vztek a nekontrolovanou zlost. Čili: když nebudete poslouchat ČSSD a její tiskovou lobby, ponesete veškerou zodpovědnost za lidové povstání. Lidové povstání by podle toho nejspíš autorům komentářové stránky Práva vyhovovalo, samo od sebe ovšem nevznikne ani náhodou, pánové se zřejmě mylně domnívají, že vztek a nekontrolovaná zlost, která zmítá místností, kde pracují, zmítá i celou zemí. Současná vláda má ovšem strašidelnou povahu, ale revoluční vlna jen tak nevznikne, lidé mají jiné, přízemnější starosti. Musela by ji v současné situaci vyvolat (tj. vydupat ze země) ČMKOS, a ta ještě nedorostla tak náročnému úkolu. Aby to zvládla, musí se ještě moc učit od svých ideových předchůdců. Takže: smělo taváryšči v nógu!

 

Tamtéž píše Jiří Hanák o „nevkusných slovech Petra Nečase, že tvůrcem hodnot a bohatství společnosti jsou jedině podnikatelé“. Mám nejasný, ale vtíravý pocit, že pan Hanák kecá, přesněji řečeno, že je to pravda asi tak z poloviny. A co je pravda z poloviny, není pravda vůbec. Bylo by tedy fajn, kdyby uvedl, odkud to cituje.

 

 

V MfD konečně věnovali pozornost významné postavě z kauzy Kočí (doposud se mluvilo hlavně o paní Kočí a o poslanci Tluchořovi), panu Lukáši Víchovi, který všechno další umožnil tím, že slavný rozhovor nahrál a jak se hrdě přiznal, též zařídil jeho publikaci. Pozornost je skrovná, ale podrobnější analýzou minirozhovoru, který v MfD zveřejnili, se lze dobrat pozoruhodných výsledků – viz naše dnešní glosa.

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/