Libye

Libye Zdroj: Profimedia.cz

V Libyi za Kaddáfího bojují i Srbové, Ukrajinci, Tuaregové z Mali, proti němu Egypťané

Libyjská válka nejenom rozdělila tuto zemi, ale na obou stranách konfliktu se objevili i žoldnéři z mnoha zemí. Jejich složení je nesmírně pestré. V souvislosti s najatými vojáky se ale také množí zprávy, že bohužel i povstalci, které podporuje NATO, porušují mezinárodní ženevské konvence, protože zajaté zahraniční bojovníky sloužící diktátoru Kaddáfímu, někdy bez soudu a na místě popravují.

Kaddáfímu například slouží ve stíhačkách Mig-23 ukrajinští, srbští a pákistánští piloti. V jeho jednotkách se objevili i žoldnéři z Mali, Nigeru, Čadu, Súdánu, Etiopie, Tuniska, Alžírska, Guineje či Keni. Ovšem u některých vojáků není jasné, zda už nemají libyjský pas. Muammar Kaddáfí totiž léta verboval do své armády i občany z některých afrických zemí (ale ne z arabských států ze severu kontinentu) a ti pak dostali po čase libyjské občanství.

 

 

Zajímavé je, že libyjští Tuaregové žijící na jihozápadě země, se postavili proti Kaddáfímu. Ovšem několik tisíc Tuaregů (odhad hovoří o třech tisících) z Mali bojuje naopak na jeho straně. Důvod je prý velmi jednoduchý – tito muži se dokážou bez problémů přesunout pomocí aut přes Alžírsko a Niger do Libye mimo hraniční přechody a dostávají za den služby 500 až tisíc dolarů.

 

Naopak na straně povstalců bojují Egypťané, Palestinci a Jemenci. Na libyjské území se podle informací zpravodajských služeb přesunuli právě z Jemenu, ale i z Pákistánu, někteří arabští členové militantních islamistických organizací a vytvářejí si na východě země zázemí. Neexistují však zatím důkazy, že by se aktivně účastnili bojů. Rebelům pomáhají také vojenští instruktoři z Egypta, Kataru a Spojených arabských emirátů. V Libyi působí (jsou zde vysazovány k plnění konkrétních úkol) i malé speciální britské a francouzské jednotky.

 

 

Kaddáfí, který je tradičně nesmírně nedůvěřivý, měl nasadit žoldnéře do boje prý především proto, že se obával zrady jeho vlastních „vlastních“ Libyjců. Přecházejí bojovníků z jedné strany konfliktu na druhou, které je podpořené penězi, je totiž známé nejenom z arabského světa, ale například i z Afghánistánu.