Silnice

Silnice Zdroj: Profimedia.cz

Zpoplatnění všech silnic: Vláda si myslí, že vám ještě zbyly nějaké peníze

Nedávno na Reflex.cz kolega Petr Holec prohlásil, že vzhledem k výkonům současné vládní garnitury na poli (ne)boje proti korupci by bylo záhodno uvažovat o tom, zda nepřestat platit daně. Byl to hezký bonmot, ale jen do okamžiku, kdy Lidovky koncem minulého týdne informovaly o plánu Ministerstva dopravy zpoplatnit všechny silnice v Čechách.

 

"Je to jediná cesta, jak vybrat peníze na opravu silnic, " tvrdil v Lidovkách Milan Dont, který má na na ministerstvu na starost výběr mýta.

 

Ano, je to tak. Platíte dálniční známky, platíte silniční daň, ale přesto stále jezdíte po tankodromu. A protože jsou peníze z předchozích dvou poplatků rozkradeny, je třeba, abyste zaplatili opravu silnic ještě jednou.

 

 

Právě silnice jsou typickým a nádherně viditelným příkladem, jak to dopadne, když se snoubí nekompetentnost s úplatností úředníků a především s tím, kdo jejich úplatnost nakonec zaplatí. A jak dokazuje článek ze zmíněných lidovek, budete to vždycky nakonec vy a já.

 

Samozřejmě nemá smysl řešit, zda je v tomhle ohledu lepší fandit socialistům, nebo občanským demokratům. Dálnice byly evidentně předražené už za Miloše Zemana a za Topolánka to nebylo lepší. Lidem, kteří kradou, je ostatně nějaká ideologie jedno. Je zajímají jen vaše peníze.

 

 

Na dopravní síť v České republice se vynakládají přibližně stejné peníze jako jinde v Evropě. Jen efektivita vynakládání finančních prostředků srovnatelná není. I běžné řeči o "tuhé zimě" už přestávají být zábavné, speciálně když vidíte silniční síť například v sousedním Rakousku. Takže co - jste ochotni nechat si na sebe uvalit další daň jen proto, aby si lidé jako severočeský kmotr Patrik Oulický měli za co postavit dům?