Radek John

Radek John Zdroj: Stanislav Krupař

John v prekérní situaci: O jeho třinácti lidech bude rozhodovat premiér

O tom, jak má Radek John k dispozici třináct lidí pro boj s korupcí, ale bude mu je vybírat Úřad vlády, o tom, jak ČSSD navrhuje omezit výdaje na volební kampaň do Poslanecké sněmovny a o tom, jak se Němcová pustila do kritiky Kristýny Kočí.

ČSSD navrhuje omezit výdaje na volební kampaň do Poslanecké sněmovny. Ten nápad má jistě četná právní úskalí, ale v zásadě by něco takového bylo docela užitečné: předvolební kampaň (u voleb do PS je z pochopitelných důvodů nejmasivnější) lidi nesmírně obtěžuje, přitom její účinek musí být minimální (jen úplný pitomec volí podle billboardů). Ze zcela zásadních důvodů by měla být zakázána především tzv. negativní kampaň, která u nás v posledních letech neobyčejně zbytněla a kupodivu vždy ve prospěch ČSSD (patrně to nějak souviselo se zvláštní letorou pana Paroubka). Je to totiž neslušné, ba skoro sprosté. Slušný člověk propaguje sebe, ale nepomlouvá konkurenty. Návrh omezit výši darů fyzických i právnických osob stranám by se taky měl vzít v úvahu (strany by měly být financovány v zásadě státem podle objektivně stanovených kritérií a členskými příspěvky, jenže to druhé je u nás teď nepoužitelné, drtivá většina našich stran jednak nemá skoro žádné členy, a ač se to zdá být nemožné, přitom zároveň členstvo ještě ztrácí). Problém je, jak by pak ale mohly vznikat nové strany. Věcem veřejným se vytýká (oprávněně) provázanost s podnikáním. Jak lze ale jinak sehnat peníze, který takový špás jako vznik strany na celostátní úrovni stojí? Pouhé ideje stačit nebudou.

 

 

Předsedkyně PS Němcová kritizovala poslankyni Kočí: „Ukažte mi jednoho člověka v České republice, který řekne: slyšel jsem, jak někdo mluví jako dlaždič, kdo používá výrazy, které vůbec nepatří do slušné společnosti…, a chci, aby mne zastupoval.“ Já být paní Němcovou, něco bych přitom ještě přece jen vzal v úvahu, a třeba bych pak nebyl tolik rezolutní, nebo bych si možná kritiku na tak laciný cíl odpustil. Rezolutně se k témuž případu vyjádřili i předseda TOP09, nefalšovaný aristokrat, a prof. Tomáš Halík, takto duchovní. K tématu se ještě vrátíme.

 

Svaz měst a obcí odmítá přímou volbu starostů. Přímá volba v tomto případě je nesmysl, zvýší chaos v komunální samosprávě a omezí její akceschopnost (Svaz mj. upozorňuje na to, že přímo společný starosta by vůbec nebyl členem zastupitelstva a neměl by tedy hlasovací právo; to není hlavní důvod, nejspíš by se to dalo nějak očůrat – ale jakou váhu by měl starosta, který by v zastupitelstvu a v radě neměl vůbec žádnou oporu?)

 

 

Nový místopředseda vlády pro boj s korupcí John je v prekérní situaci: bude mít k dispozici třináct lidí, o tom, kdo to bude, bude ale rozhodovat vedoucí úřadu vlády a zprostředkovaně tedy premiér. Premiér už rezolutně prohlásil, že Johnova pravá i levá ruka, bývalý náměstek MV Moroz, rozhodně nikdy zaměstnancem Úřadu vlády nebude. To je slovo do pranice. Je to sice od ODS chytře vymyšleno, ale VV si to určitě nenechají líbit. První příležitost, jak koaličním partnerům (tedy přesněji řečeno ODS) pořádně zatopit, mají příští týden, při hlasování o nedůvěře vládě. Využijí ji? Premiér Nečas zároveň (v rozhovoru pro MfD) dal takticky na vědomí, že při budoucích změnách ve vládě nebudou vynecháni ani ministři za TOP09. Dopadne to stejně jako s „deabelizací“?


Více na: http://www.bohumildolezal.lidovky.cz/