Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: Teo Adamy

Bárta má pravdu, politika a ekonomika jsou propojeny. Ale VV to dotáhly k dokonalosti

Jedním z hlavních důkazů proti Věcem veřejným má být v posledních týdnech zveřejnění dokumentu z října 2008, ve kterém Vít Bárta svým kolegům předestřel plán na „abelizaci“ politiky i určitého segmentu byznysu. Celý text zveřejnila MF Dnes včera, jenže to, co je v něm o propojení politiky a ekonomiky napsáno, je dávno známo. Nejpřesněji se k tomu vyjádřil už před více než dvěma týdny ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který řekl: „Ten pitomec to napsal, ostatní si to myslí.“

Přesně tak. Ekonomické zájmy mnoha firem a společností jsou již léta propojené s politickými stranami. Masivně to funguje zejména na regionální úrovni, ale v mnoha případech sahá chobotnice i na úroveň celostátní. Pozorovatelné je to především u největších stran – u ODS a ČSSD.

 

Ostatně prezident Václav Klaus už několik let hovoří o tom, že ODS místo idejí hájí někdy více zájmy byznysu. Zopakoval to i v posledních dnech, když řekl, že „ODS v nynějších volbách doplatila na Topolánkovo vedení a prorůstání lobbistických struktur do této strany.“ Topolánek se ohradil a poznamenal, „že pokud je nyní někdo v Česku symbolem prorůstání byznysu a politiky, je to právě Klaus a podnikatelská klika z dob divoké privatizace“. Pravdu mají oba. Škoda, že si ODS například neposypala hlavu popelem za „řádění“ Aleše Řebíčka na ministerstvu dopravy, že si Topolánek nevzpomněl na přísun zakázek k jeho příteli Marku Dalíkovi a že Klaus vytrvale hájí neobhajitelné kovbojské a právně nepřehledné doby privatizace, které vyústily v tunelování některých podniků. Podobně jako ODS se ale chovají i někteří členové sociální demokracie.

 

 

Proto samotné zjištění, že Vít Bárta popsal propojení politiky a ekonomiky, je banální (je tomu tak na celém světě). To ani v případě ABL a Věcí veřejných nebylo žádné odhalení, jak se to některá média snaží prezentovat. Jen naivní a politiky a byznysu neznalý člověk, si může myslet, že v Česku tomu tak není.

 

Věci veřejné ale vnesly prostřednictvím Bárty a firmy ABL do tohoto systému nové prvky. Součástí všeho je i sledování jiných politiků, odposlechy, tajné nahrávání a focení či otevřené uplácení spolustraníků. Navíc to VV korunovaly tím, že do mnoha postů ve státní správě nasadily své lidi spojené nějakým způsobem s ABL a ministerstva vnitra (Radek John) a školství (Josef Dobeš) dostali nepřipravení a nekompetentní lidé.

 

Takže Bártův popis propojení politiky a ekonomiky z roku 2008 není žádné objevné čtení. Objevné je to, že Věci veřejné jej v praxi provádějí tak otevřeně brutálním způsobem.