Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Jan Ignác Říha

Klausův postřeh pro dnešní den: Média se snaží zničit celou společnost

ODS oslavila 20 let tak, aby se tam Klaus nepotkal s Topolánkem, očista vlády od ABL bude podle Nečase pokračovat a preference hovoří za vše.

 

Prezident Klaus jmenoval nové ministry dopravy a vnitra. Nečas mu zjevně ustoupil v pravý čas, prezident sice mohl zdržovat, ale ne otálet do nekonečna, za pět – šest dní by se stala jeho pozice těžko udržitelnou.

 

 

V rozhovoru pro Hospodářské noviny premiér Nečas uvedl, že „očista vlády od ABL“ má pokračovat, s Johnem odchází z ministerstva vnitra náměstek Moroz, zjevně Johnův a Bártův člověk (Nečas prý jeho odchod už předjednal s novým ministrem Kubicem). Náměstek ovšem údajně odchází s Johnem do „Vládní protikorupční rady“ (měla by mít i vlastní policii a právo vyslýchat podezřelé na mučidlech, to prosím jen spekuluji, ti, co se přiznají, budou po starém dobrém způsobu upáleni). Také ministr Dobeš prý nemá mít definitivně vyhráno. Zdá se, že v noci z pondělí na úterý bylo domluveno jen vratké příměří, i když premiér nejspíš jen reaguje na to, co už v úterý daly najevo Věci veřejné. Máme se na co těšit. (Pokud jde o náměstka Moroze, zprávu jsem převzal z lidovek.cz, v Událostech na ČT1 zdůrazňovali naopak, že Kubice žádné podstatnější změny nechystá; dnes je těžké něčemu věřit, političtí protivníci si na sebe navzájem a na média chystají různé informační pasti, každý každého odposlouchává a výsledky zveřejňuje, přistižení se sami prohlašují za lháře; je to dosti specifická forma demokracie).

 

Jakousi tečkou za politickou krizí zatím jen nedokonale zažehnanou jsou průzkumy veřejného mínění, týkající se preferencí politických stran. Dnes dalo k dispozici svá čísla CVVM (následující čísla jsou volební model), výsledek je střízlivější než v případě STEM, ale i CVVM předpokládá ztrátu koalice: ČSSD má 35 procent, získala proti březnu procento, ODS pouhých 22, ta si nepolepšila ani nepohoršila. Třetí je TOP09 s 15,5 (plus 2 %), čtvrtí komunisté 12%, stejně jako v březnu. Věci veřejné se vznášejí nad mimoparlamentní propastí, ztratily 4 % a mají pouhých 5,5. Průzkum byl prováděn mezi 4. a 11. dubnem, nezachytil tedy zdaleka všechny události (záznam vyjádření poslankyně Kočí byl zveřejněn 13. dubna, a ten ODS u veřejnosti patrně dost poškodil).

 

 

Jinak událostí dne byly oslavy dvacetiletého výročí ODS na Žofíně. Uspořádat je není jednoduché, Klaus a posléze prý i Topolánek požadovali, aby se nemuseli osobně setkat. A tak Topolánek odjel před 16.00 hod. a Klaus se dostavil teprve poté, co renegát a zrádce jeho idejí odešel. „Sarajevští vzbouřenci“ nebyli pozváni, což zejména u Josefa Zieleniece, který patřil k zakladatelům strany, působí přece jen poněkud divně. Jistě, nejspíš by nepřišel, ale velkorysost se v ODS moc nenosí. Události před 14 lety jsou zjevně dosud příliš živé a ti lidé platí pořád za prašivé. Jinak strana působí dojem, že jejím představitelům, minulým i současným, dělá po dvacetileté existenci jakýsi problém i to, sejít se najednou na jednom místě (nejlepší by bylo, kdyby si vzali příklad z Věcí veřejných a pořádali oslavy na internetu). Předseda strany se v úvodním projevu lehce distancoval od stran, které jsou marketingovám projektem, a od svatoušků (safra, koho tím myslel? A pozvali na oslavy zástupce svých koaličních nepřátel?) Topolánkův projev byl dosti drsný, úvodem prohlásil zjevně v narážce na vztahy části ODS k Hradu: „Toto jsou totiž velké narozeniny. Nenechme si je ukrást! Přestaňme se chovat jako puberťáci, kteří si nervózně mačkají pupínky a čekají, co jim poradí jejich taťka. Je nám dvacet let!“ ODS je podle něho dnes jediný relevantní dědic demokratického odkazu 17. listopadu 1989 (to je dosti nadnesené). Poděkoval zakladatelům strany, i těm, co v ní už nejsou (projev jisté velkorysosti). Pak zaútočil na Věci veřejné, které podle něho nejsou demokratická strana a znamenají hrozbu pro svobodu a demokracii. V pojetí Věcí veřejných zdá se mi Topolánek být spíše realistou, i když některé přítomné (např. místopředsedu Senátu Sobotku) zjevně velmi nadzvedl. K Topolánkově a taky Klausově projevu se vrátím zítra, nemám k dispozici plné texty.

 

 

Konečně máme jasno! Václav Klaus přišel na to, kdo může za politickou krizi: jsou to média: „Prosím vás, nenaskakujte opravdu na každý nesmyslný článek pana Kmenty nebo někoho jiného. Média se snaží tu politiku rozbít, celou naši společnost destruovat. Podívejte, některá média jsou nešťastná, že ta vládní krize skončila. Když ta média otevřete dnes a včera, tak vidíte frustraci pánů redaktorů a šéfredaktorů, kteří investovali strašně moc do rozpoutání této krize.“ Takhle naposled mluvil nikoli o redaktorech a šéfredaktorech, ale o spisovatelích, což je příbuzná profese, jiný významný státník, totiž Antonín Novotný. Byl to taky prezident (mimo jiné). Václav Klaus si zjevně bezděky vzpomněl na dobu svého mládí.