václav klaus

václav klaus Zdroj: Stanislav Krupař

Klaus posílil, mrtvola vlády zůstává čerstvá

Nečas zdůvodňuje svou faktickou kapitulaci ekonomickými důvody, Jiří Pehe se obává extremistů v hlavním proudu a ODS oslaví 20 let od svého vzniku.

 

Vládní koalici (a především premiéru Nečasovi) se podařilo uklohnit kompromis, který galvanizovanou politickou mrtvolu vlády udrží ještě pár týdnů nebo snad měsíců při životě. Jak se říkalo v době, kdy po neslavném životě umíral někdejší prezident „ČSSR“ Svoboda, všechny přístroje fungují normálně. Zároveň se nad vládou vznáší Damoklův meč, protože Věci veřejné tuší, že oba její koaliční partneři se ničeho nebojí tolik jako předčasných voleb (VV se bojí míň, není vyloučeno, že po této stránce lépe odhadují rozložení sympatií ve veřejnosti), a daly Nečasovi do června čas na další perestrojku vlády, která by podle jejich představ tentokrát měla postihnout hlavně ODS (TOP09 sice taky, ale předpokládám, že když nebude zlobit, VV se v první etapě nad Kalouskem smilují, Bárta na rozdíl od různých Napoleonů minulosti nejspíš dobře ví, že nelze najednou bojovat na dvou frontách). Zato s Vondrou to vypadá bledě, nesnáší ho prezident Klaus, považuje jej za nespolehlivého přeběhlíka z tábora Pravdy a Lásky. To je pro ministra obrany velmi špatný signál, Klaus výrazně posílil, i právní experti poukazují např. na to, že když Nečas stáhl žádost o odvolání Dobeše, dal prezidentovi fakticky placet k tomu, aby odvolání bránil. Další na paškále je předseda poslaneckého klubu ODS Tluchoř, prezident už mluví o „tluchořovské klice“, která by mohla křehkou květinu koaliční dohody zašlápnout. Klub je v té věci rozdělen a nedovedu si představit, že za současné situace (prezidentovi příznivci v ODS jsou v ofenzívě) a poté, co se sám namočil (hlavně poslankyně Kočí ho namočila) do údajného pokusu o „puč“ ve VV, by se pan Tluchoř mohl ve funkci udržet. Nejpotupnější roli strejcovského smiřovače vzal na sebe předseda TOP09 Schwarzenberg, nemohu si pomoci, jeho přístup k domácí politice mi připadá cynický, tady nejde o žádné „naše furianty“, tady jde o vážné věci. Tématem „dohody“ se zabývá naše glosa.

 

 

Premiér Nečas zdůvodňuje svou faktickou kapitulaci ekonomickými důvody. To je čirá mystika, mohl by mluvit taky o mimozemských kosmonautech. Ekonomické problémy se nejspíš dostaví, bude-li tato vláda chcípat ještě tři čtvrtě roku. Taky mluvit o potřeba zachránit reformy je mystika, řekl bych, že žádné nebudou. Kdosi z vedení ODS prý podle MfD řekl: „A představte si, že by byly předčasné volby. Pro nás by to byl masakr.“ Nebojte se, hoši, pokud budete dělat takovouhle politiku, masakr sice oddálíte, ale o to bude horší. Je to jako upsat se čertu. Můžete to oddalovat, ale nakonec rohatý stejně přijde a zkasíruje vás jak se sluší a patří. Další lhůta vyprší v červnu (tehdy již zcela rekonstruovaná vláda požádá o důvěru). Jiní mluví o tom, že vládu zachránila sebevražda ODS. Omyl: sebevraždu sice spáchali, ale dost bych se divil, kdyby tím vládu zachránili.

 

 

Jiří Pehe vyjadřuje v Právu obavy z toho, že radikalizace veřejnosti by mohla přivést do hlavního proudu extremisty. Obávám se, že už tam jsou.

 

Zítra oslavuje ODS dvacet let od založení. Na oslavu na Žofíně pozvali dokonce i Topolánka, to je výraz jakési velkorysosti - nepochybně je přejde, až stranu zase dostane pod kontrolu Václav Klaus. Topolánek dal před časem najevo, že podporuje Nečase, přestože ho kdysi pomáhal zaříznout (což je nepochybné). Klausovi lidé v ODS přitom tvrdí, že Tluchoř ve spojení s Topolánkem kul proti Nečasovi pikle. VV zase úniky informací o údajných Bártových půjčkách poslancům strany vykládali jako spiknutí kmotrů v ODS proti Nečasovi. Chudák Nečas: je to sice dobrák od kosti, ale slabý, a tak ho všichni chtějí bránit. Na takovou pověst není proč být hrdý.

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/