Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: Tomáš Tesař

Petr Nečas: Když je masochista vůdcem

Před časem jsem napsal, že premiér Petr Nečas nemá odvahu být lídr. Beru to zpět. Předstoupit před lidi s jeho řešením vládní krize nechce jedny, ale rovnou dvoje koule.

 

Nebo spíš troje, jen pro jistotu. Jestli se nepletu, začala poslední vládní krize tím, že jsme zjistili, že nám kromě dvou politických stran vládne i jedna rodinná bezpečnostní agentura, co ráda fízluje důležité lidi – včetně těch vlastních.

 

 

Mimo to jsme se taky dozvěděli, že u téhle agentury, jež si v politice legračně říká VV, mají menší trable s většími penězi: navzájem se uplácejí statisíci na kabelky či na obleky, vzájemně se mystifikují a někteří jejich sponzoři-poslanci-účetní si nemůžou vzpomenout, kde vydělali několik miliónů. Lezou proto doma po kolenou a pod postelí hledají akcie.

 

 

Člověk průměrného IQ, řekněme někdo jako já či sympatická blondýnka Kristýna Kočí, by logicky očekával, že právě tahle strana-agentura přijde o pár vládních postů - případně radši o všechny. I já jsem se totiž přistihl, jak ze svých kolegů či známých zcela automaticky strhávám oblečení – a není v tom nic sexuálního: prostě jen hledám štěnice.

 

Jenže máme za premiéra – jestli mohu v jeho případě tohle slovo použít – člověka, který celou svou politickou kariéru před důležitějšími politickými funkcemi utíkal - než ho jednou zjara strčil do hnusné mely starý cynik Ivan „Íčko“ Langer. Od té doby se nestačíme divit, jaké vlastnosti může mít premiér.

 

 

Chci aspoň věřit, že se Nečas za svou poslední vládní kamufláž upřímně nenávidí a za trest se nechá v temné komoře mučit Langrem. Vzpomínáte ještě na premiérova patetická slova, že takhle to ve vládě dál nejde? Kdybychom jen tušili, co tím starý lišák tehdy doopravdy myslel: kvůli VV se málem zhroutila vláda, když však Nečas dokončil svůj několikatýdenní rafinovaný kouzelnický trik, má tahle strana téměř všechna svá ministerstva plus ještě protikorupčního vicepremiéra - tedy svého druhu další úplatek za loajalitu. A navíc ještě vládu drze vydírá pouze podmíněnou loajalitou.

 

 

Těžko se mi hledá příměr. Je to asi jako kdybyste někomu vykradli byt a trochu ho u toho zmlátili, a on vám nakonec sám ještě přidal zlaté hodinky, které ukrýval na stejném místě jako Christopher Walken v Pulp Fiction. Zhruba takového máme premiéra. Zakrátko bude jako šéfovat vládě, kde ODS nebude mít ani jednoho ministra, protože si je všechny prostě vezme TOP 09 s VV. Myslím, že ODS v čele s Nečasem čeká hvězdná budoucnost.