Poslanec Babák

Poslanec Babák Zdroj: Archív

Nesmysl roku: Jak poslanec VV Babák vydělal. Trumfnul i Stanislava Grosse

Už zbývá jen to, aby Věci veřejné brzy objevily bájnou Atlantidu. Protože vysvětlování jednoho z velkých sponzorů VV, poslance Michala Babáka, jak k penězům přišel, si nezadá v ničem s někdejším blouznivým představením někdejšího premiéra Stanislava Grosse. Ten také zázračně zbohatl, ale Babák ho trumfuje.

Michal Babák tvrdil, že sponzorské dary VV dával i z půjček, které si vzal. Pak řekl, že část dluhů už vyrovnal. „„Splácel jsem z toho, že jsem minulý rok prodal akcie asi tak za třicet nebo čtyřicet milionů, teď přesně nevím," řekl týdeníku Respekt před časem Babák. Z jaké společnosti akcie pocházely, si tehdy nemohl vzpomenout.

 

Podívejme se na firmu Bene factum a.s., ve které měl údajně Michal Babák akcie. Údaje z Obchodního rejstříku jsou následující. Jedná se v jejím případě o 100 kusů kmenové akcie na jméno v listinné podobě ve jmenovité hodnotě 20 000 Kč. Základní kapitál tedy dva miliony korun. Pokud prodal Babák tyto akcie či jejich část, tak by dokázal zhodnotit dva miliony na dejme tomu 30 milionů. Kdyby tomu tak skutečně bylo, což pořád nevíme, tak je investorským géniem a tento ekonomický expert VV by měl učit jak hospodařit i zadlužený český stát.

 

 

K půjčce pak řekl. „Půjčil jsem si. Převážně z další firmy, kde jsem jednatelem," řekl poslanec a hovořil o jihomoravské společnosti WCM CZ. V uváděné firmě ale nemá žádný majetkový podíl, společnost navíc podle obchodního rejstříku ještě před dvěma lety vykazovala ztrátu. Babák rozpor vysvětlil tím, že do WCM CZ přišla půjčka od „nejmenované fyzické osoby“. Za tuto půjčku měla společnost v developerském projektu postavit „nějaké domy v Blansku“, pak je prodala. Někde v tomto procesu si prý Babák od firmy půjčil, aby mohl sponzorovat VV. Jaké domy postavila firma? Za kolik je prodala? Navíc firma WCM CZ podle dostupných údajů podnikala v motoristickém sportu a nebyla v posledních letech finančně úspěšná.

 

Jednání poslance Babáka kolem sponzorování strany Věci veřejné a peněz v mnohém připomíná řeči Stanislava Grosse, který nedokázal pořádně vysvětlit, kde vzal peníze na svůj byt. Po čase se ukázalo, že Gross tak skvěle investoval, že vydělal desítky milionů. Věřit tomu ale může leda tak on sám. Podobné je to v případě Michala Babáka.


Prohlášení poslance Michala Babáka ke sponzorským darům VV:
„V roce 1994 jsem jako fyzická osoba začal podnikat v oblasti účetnictví a daňového poradenství. Od roku 2005 jsem jednatelem ve společnosti WCM CZ, s.r.o. V roce 2006 jsem své podnikání transformoval z fyzické osoby do společnosti MxB, s.r.o., která má nyní přes 20 zaměstnanců v Praze, Brně, Blansku a Bratislavě.


Před počátkem mé politické kariéry provedly finanční úřady opakovaně kontroly společností, jichž jsem byl jednatelem. Veškeré hospodaření bylo shledáno čistým a průhledný. Do roku 2010 jsem poskytl straně VV celkem jedenáct sponzorských darů.

 

 

Prohlašuji, že veškeré sponzorské dary byly provedeny bankovním převodem a jsou doložitelné darovacími smlouvami. Převody probíhaly dle potřeb kampaně VV, která byla vzhledem ke zrušení mimořádných voleb velmi dlouhá, a také dle výdajů na provoz kanceláře VV.


Do příslušných dokumentů, jak jsem slíbil, mohou novináři nahlédnout. Jak jsem již řekl, na některé sponzorské dary jsem si vypůjčil. Již roku 2006 bylo jasné, že mé podnikatelské záměry vykážou vysokou ziskovost v desítkách milionů korun. A to v akciích, které vlastním.


Protože jsem chtěl pomoci straně v době, kdy to nejvíce potřebovala, využil jsem půjčky. Následně jsem si půjčil i na nákup nemovitostí (byt v Praze, RD v Blansku aj.). Všechny půjčky uhradím poté, co obdržím finance za prodej akcií.“