Uprchlíci na Italském pobřeží

Uprchlíci na Italském pobřeží Zdroj: Adéla Knapová

Uprchlíci na Italském pobřeží
Uprchlíci na Italském pobřeží
Uprchlíci na Italském pobřeží
Uprchlíci na Italském pobřeží
Uprchlíci na Italském pobřeží
16
Fotogalerie

Uprchlíci z Lampedusy mají volnou cestu do Francie

Italský ministr Roberto Maroni oznámil, že se italská vláda rozhodla dát uprchlíkům převážně z Tuniska, jichž jen od začátku roku dorazilo ke břehům ostrůvku Lampedusa přes 25 tisíc, doklady umožňující cestovat z uprchlických táborů v Itálii dál do Francie. Itálie tak reaguje na nezájem zbytku Evropy o její problémy s uprchlíky ze severu Afriky.

Uprchlíci sedící a pospávající do té doby na betonové zemi přístaviště vstávají a unaveně se objímají, když jim policisté oznamují příjezd velké lodi, jež je má dopravit z nelidských podmínek provizorního útočiště na Lampeduse blíž k cílu jejich cesty - kontinentální Evropě. Většina z nich, tedy téměř tři a půl tisíce mužů (ženy a děti jsou dopravovány z Lampedusy na pevninskou Itálii okamžitě po došlápnutí na půdu ostrova, neboť hygienické podmínky uprchlíků jsou katastrofální a už začaly řádit choroby), bude za pár hodin v poledním vedru sehnána do skupin, pečlivě prohledána a naloděna na loď plující k italskému městu Bari.

 

 

O pár hodin po jejich odplutí se na jihozápadní straně ostrůvku, kousek od vojenských radarů monitorujících Středozemní moře, objeví několik nafouklých mrtvol uprchlíků z Afriky, kteří tolik štěstí jako oni neměli; Lampedusa má ostré kamenité skalnaté břehy, dřevěné loďky se o ně rozbíjejí jako papírové krabičky. Uhýbám záchranářům z cesty, stejně jako místní obyvatelé mlčky. Není co říct, zvlášť když tyto výjevy jsou na doposud pohádkovém ostrově na denním pořádku. Na Lampedusu se snaží na vratkých dřevěných lodích přes otevřené moře dostat každý den stovky lidí.