Radek John

Radek John Zdroj: Stanislav Krupař

Věci veřejné nemohou mít vnitro, vždyť podporují špiclování a sledování občanů

Radek John byl kdysi novinář a vždy se na TV NOVA snažil krýt své zdroje. Proč? Sloužilo to podle něj k odhalování zločinu a korupce. Ten samý John teď prozradil svůj zdroj. Tedy policistu, který mu nahlásil, že ve sněmovně se schází poslankyně Kristýna Kočí (exVV) s poslancem Petrem Tluchořem (ODS). To, že policista hlásí e-mailem ministrovi vnitra z půdy sněmovny, že se scházejí politici, je samo o sobě neuvěřitelné a naprosto skandální. Ale Johnovi to přijde normální.

Místo toho, aby Radek John volal po tom, aby byl policista, sledující politiky, ihned propuštěn, hájí ho. Hodí se mu to totiž do politického krámu. Kočí měla podle Johna připravovat puč proti Věcem veřejným pravě s Tluchořem.


John se v sobotním rozhovoru pro deník Právo také vychloubal, jak jeho stranická kolegyně Kateřina Klasnová dostala maily od jakési zaměstnankyně restaurace v Praze 5, jak se i tam pravidelně schází Kočí s Tluchořem a „pučisticky“ pijí šampaňské. Proboha, co to je za personál restaurace, že sděluje jiným politikům soukromé informace. Do takového podniku by nikdo neměl ani páchnout. Ale John naopak „schvaluje“ podobné praktiky.


Věcem veřejným také považují za zcela normální, že jejich zakladatel, firma ABL, sledovala politiky na Praze 11 a Praze 1. Že lidé, kteří pracují u podřízeného Víta Bárty, tajně nahrávali minulý týden v jiné pražské restauraci, jaké to překvapení, opět poslankyni Kočí.

 


Politikům a političkám Věcí veřejných ani není divné, že schůzky strany se odehrávají v soukromém bytě Víta Bárty. Že tam za ním docházejí státní úředníci z mnoha ministerstev, aby převzali úkoly. Že je u toho hlídají členové bezpečnostní agentury. Copak považují za normální, že privatizace tajných služeb takto ovlivňuje českou politiku?


Věci veřejné se chlubí dokonce tím, že Radek John poslal někdejšího úředníka Libora Michálka z fondu životního prostředí, ať zajde za novinářem Jankem Kroupou, aby mu ten poradil, jak nahrávat exministra Pavla Drobila. A podle všeho chtěl pak Michálek tajně nahrát i premiéra Petra Nečase (ve světle události posledních dní se zdá tato teze jako velmi pravděpodobná).

 

 

Právě koaliční strana Věci veřejné se zasloužila o to, že mnozí politici se dnes bojí, že jim je odposloucháván mobil, nebo že jsou přímo sledováni. VV proto dál nemohou mít své lidi na ministerstvu vnitra, Radek John a všichni lidé spojeni s „abelizací“ rezortu musí odejít a úřad by neměl být ovládán ani nestraníkem, kterého by Věci veřejné na ministerstvo nasadily. Špiclování, sledování a nahrávání občanů by tak za podpory jedné politické strany oficiálně pokračovalo dál.