L-159 Alca

L-159 Alca Zdroj: Ministerstvo obrany České republiky

Smutný osud českých letadel L-159: Španělé je odebrali, rozebrali a uložili

Nekonečná sága kolem podzvukových letadel L-159, které byly vyrobeny v Aeru Vodochody, má své další (a opět nešťastné) pokračování. Pět letadel bylo vyměněno do Španělska za dopravní letoun Casa. Ovšem Španělé česká letadla rozebrali a uložili do hangárů. Zatím o ně nemá nikdo zájem.

 

Informaci o rozebrání českých letadel ve Španělsku potvrdili Reflexu.cz dva experti na letecký průmysl. „Je to tak, Španělé podle všeho nenaplní slib, který předtím dali, že prosadí, aby stroje L-159 létaly v některé členské zemi NATO,“ řekl jeden z expertů. Dokonce se objevily spekulace, že Španělé nabízeli L-159 Venezuele, kde vládne polodiktátor Hugo Chávez.

 

 

První L-159 odletěly do španělské Sevilly, kde sídlí výrobce letadel Casa – EADS, začátkem prosince loňského roku. Podle našeho ministerstva obrany se EADS skutečně podle smlouvy zavázalo, že letouny prosadí do výzbroje některé ze zemí Severoatlantické aliance.

 

Výměnu pěti L-159 za jeden letoun Casa a nákup dalších tří letounů za 3,5 miliardy korun schválila v roce 2009 vláda Mirka Topolánka. Ministerstvo obrany tehdy ale nevypsalo na nákup výběrové řízení a oslovilo přímo EADS. Tehdejší vedení obrany argumentovalo tím, že směnou podpoří budoucí vývoz právě L-159 do zahraničí.

 

 

Česká armáda podepsala se společností Aero Vodochody v roce 1997 smlouvu o nákupu 72 strojů L-159 Alca. Všechny letouny měly být dodány do roku 2002, ale tyto podmínky Aero nedodrželo a stroje dodávalo až do roku 2004. Vojáci později usoudili, že tolik letounů vlastně nepotřebují a ponechají si pouze 24 z nich. O prodeji 47 letounů L-159 z výzbroje armády rozhodla vláda v červenci 2004. Od té doby se pro ně marně hledá kupec v zahraničí.

 

Ministr obrany Alexandr Vondra pak před několika týdny tvrdil, že je reálná šance na prodej až 36 strojů. Podrobnosti tehdy neuvedl, ale je známo, že jednou ze zemí určení by mohl být Irák. Tam by podle leteckých expertů mohlo putovat dvacet až pětadvacet strojů. S nákupem měly pomoci této blízkovýchodní zemi USA. Jenže i tam se podle informací Reflexu vyjednávání zadrhla.

 

 

Navíc bude mít nákup letadel Casa pravděpodobně i soudní dohru. Evropská komise totiž české ministerstvo obrany zažalovala u Evropského soudu proto, že mělo letadla vybrat na základě celoevropského tendru a nikoli oslovením jednoho výrobce.