„Beru výklad zákona do svých rukou“ (ministr fi nancí Kalousek, na obrázku vlevo)

„Beru výklad zákona do svých rukou“ (ministr fi nancí Kalousek, na obrázku vlevo) Zdroj: Stanislav Krupař

Konec i začátek superhrubé mzdy: Kalousek chce skrýt, kolik nás stojí stát

Díky reformě ministra Kalouska ztratí český zaměstnanec představu o tom, kolik ho vlastně doopravdy český stát stojí. Komu to prospěje?

 

Loni po parlamentních volbách se na půdě Liberálního institutu při diskuzi ke dni daňové svobody sešli náměstek českého ministra financí Peter Chrenko a Slovák Martin Chren z Nadace F. A. Hayeka. Člen dnes vládní strany Svoboda a Solidarita tehdy vyjádřil obdiv k českému konceptu superhrubé mzdy. „Chceme ji na Slovensku zavést taky,“ řekl Chren.

 

 

„A my ji chceme zrušit,“ odpověděl ihned Chrenko za českou stranu. Neuběhl ani rok a oba plány dostávají reálné obrysy. Zatímco slovenská vláda suberhrubou mzdu právě zavádí, Miroslav Kalousek ji chce poslat do propadliště dějin.

 

Je to smutný konec smělého plánu a je to velká škoda. Jestliže čistá mzda říká, kolik dostane zaměstnanec na ruku, superhrubá říkala, kolik zaměstnanec stojí svého zaměstnavatele. Obě částky mají jasnou vypovídací hodnotu. Současná hrubá mzda nevypovídá vůbec o ničem. Snad jen o tom, jak nás politici balamutí. Rozdělení sociálního a zdravotního pojištění mezi zaměstnavatele a zaměstnance je jen administrativním trikem bez praktického dopadu. Jediným výsledkem je zmatení velké části populace, která z výplatní pásky získává dojem, že stát je pro ně vlastně docela levný.

 

 

Superhrubá mzda ukazovala, kolik nás stát doopravdy stojí a je smutné, že zrovna Kalousek chce tuto pravdu skrýt.

 

Budiž mu k dobru, že se jeho reformou mnohé zjednodušší. Problém ale je, že část odvodů, které dosud zaměstnavatel jakoby odváděl za své zaměstnance, z výplatních pásek nejen zmizí, ale rozplyne se v tzv. úhrnu mezd, z něhož bude zaměstnavatel platit na odvodech 32 procent. Kalousek  tím dává budoucí levicové vládě na zlatém podnosu jakýsi nový typ daně, kterou mohou socialisté pohodlně zvyšovat, aniž by se na ně jejich voliči zlobili. Tato daň pro ně totiž bude neviditelnou, na výplatní pásce zůstanou „malé“ daně. Případné zvýšení sazby z úhrnu mezd bude v očích lidu chápáno jako zvýšení daní firmám, nikoliv lidem. Případné následné snížení mezd jako zlovůle podnikatelů, nikoliv státu.