Libyjské poštovní známky.

Libyjské poštovní známky. Zdroj: Archív

Kaddáfí vs. Jakeš: Kůl v plotě a zenga zenga

Arabský svět má svého Jakeše a ukazuje, že stejně jako u nás jsou humor a zesměšnění základní zbraní všech utlačovaných.

 

Milouš Jakeš proslul jako nejzdegenerovanější bolševický papaláš, ale nelze mu upřít jednu zásluhu: Sjednotil národ. Sjednotil nás, Čechy trpící pod bolševickým jhem, ve výsměchu Jakešovi jako hlavnímu idiotovi režimu. Jeho slavný projev na Červeném hrádku zlidověl, a rčení Kůl v plotě se stalo doslova okřídleným rčením.

 

 

Nyní má svého Jakeše i arabský svět. Za čtrnáct dní v Maroku jsem slyšel snad tisíckrát, jak se Maročané oslovují: Zenga zenga! A odpovídají na to standardně: Dár dár! Šíbr šíbr! Jde samozřejmě o citace Kaddáfího projevu, kde vysvětluje, jak povstalce poženou od pouště do pouště (Sahara Sahara), ulici po ulici (zenga zenga), dům po domu (dár dár) a nakonec píď po pídi – šíbr šíbr. Jak jistě víte, vznikla už kolem toho i taková hezká písnička.

 

 

Maročané se smějí, jako jsme se Jakešovi smáli my, a ten smích jednoznačně ukazuje, že zesměšnění mocných je v islámském světě stejně jako u nás tou největší zbraní malých a utlačovaných. Tak jako sjednotil Jakeš Čechy, sjednocuje Kaddáfí prosté občany muslimských zemí v odporu proti totalitě a zvůli tou nejlepší zbraní: výsměchem.