Alexandr Vondra

Alexandr Vondra Zdroj: Jan Ignác Říha

Ministr Vondra se omluvil

O tom, jak se ministr obrany Vondra omluvil v Poslanecké sněmovně, o tom, jestli Jáchym Topol nesnáší Václava Havla a také o tom, co říkají LN o Otakaru T.

Událostí dne je omluva ministra Vondry v Poslanecké sněmovně za podíl na kauze Promopro. Učinil ji, protože to koaliční partneři vyžadovali jako nezbytnou podmínku, aby mohli hlasovat proti zařazení případu na program schůze PS. Měl se omluvit na schůzi PS ještě před hlasováním o programu, což učinil. Učinil to polovičatě, nepochybně proto, že si chce udržet ministerské křeslo. Jistě je taky přesvědčen o tom, že jeho vina je daleko menší, než co se mu připisuje. Na druhou stranu těžko se zbavit dojmu, že opozici v koalici (v tomto případě TOP09 a jejího místopředsedu, ministra Kalouska) by uspokojila jen taková omluva, po níž by musela nutně následovat Vondrova rezignace. Pokud ano, měli to říci rovnou, a v tom případě by snad mohla stačit i rezignace bez omluvy. Poté, co se Vondra nedokonale omluvil, udělali z něj Kalousek s Gazdíkem šaška. V koalici opravdu panují zvláštní moresy. O posledních událostech kolem ministra Vondry plasticky a přehledně informuje dnešní MfD. Vládnutí premiéra Nečase se začíná podobat Božímu trestu za podtržení Topolánka.

 

 

Téma dnešních LN je věnováno způsobu recenzování nového Havlova filmu Odcházení. Jiřímu Peňásovi se nelíbí průměrně, Jáchymu Topolovi o hodně víc.Už mne skoro začíná mrzet, že jsem se LN zastal proti útokům exministra Jadnáka. Je mi líto, ale tady nejde o to, že se o filmu píše nekvalifikovaně nebo nevkusně, ale že se někomu nelíbí a ten někdo má tu drzost, že to řekne veřejně. Pan Topol píše o „zakyslosti a nenávisti“ vůči Havlovi, ale zároveň taky: „Zákruty světa jsou přece tak bláznivé. Stačí vyjít z kina a uvědomit si, že hlavním vládcem je znalec všeho, mnoucí si ruce nad seznamy nepřátel, kompatibilními s těmi estébáckými, či… že vysokým úředníkem je pán, který nepochází z opice, ale zřejmě z Vesmírných lidí.“ To první má být Klaus? Klaus o filmu snad zatím nic neřekl ani nenapsal, navíc není žádný vládce, ale prezident s dosti omezenými pravomocemi. Druhý napadený je zjevně Petr Hájek. Nesmí mít státní úředník výhrady k Darwinovi? Pokud jde o pocházení z opice, já si (nejspíš na rozdíl od pana Topola) myslím, že člověk je Boží stvoření. To se už zase nesmí veřejně říkat? Mezi tímhle způsobem psaní psaním a psaním např. Michala Semína není vůbec žádný rozdíl.

 

 

V dnešních LN zveřejnila exministryně spravedlnosti Kovářová pozoruhodně krvelačný článek o Otakaru T. (člověk podezřelý z vraždy devítiletého děvčátka, který zemřel v nemocnici poté, co se ve vězení pokusil o sebevraždu). Článek končí vyznáním: autorka vítá, že dotyčný zemřel, a doufá, že existuje peklo. Ježíši Kriste, paní doktorko, tomu člověku nikdo nedokázal, že je opravdu vrah, a nadto sexuální. Nechci se ho zastávat, jen upozornit na formalitu, která není nepodstatná, a z právníka, který ji přehlíží, jde větší hrůza než z vraždícího sexuálního maniaka.