Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: Stanislav Krupař

Vládu zasáhlo tsunami, Nečas Vondru neudrží a ODS odumírá

Kauza kolem Alexandra Vondry, související s financováním českého předsednictví EU, kulminuje. Ministr obrany sice ve středu v podvečer oznámil, že neodstoupí, ale jeho pozice je už velmi slabá. Vzhledem k tomu, že premiér Petr Nečas navíc jistě upřednostní pokračování koalice před Vondrou samotným, je zřejmé, že další ministr za ODS se bude muset poroučet. Co to znamená?

 

Že opoziční sociální demokracie může dál spokojeně spinkat a počkat, až se vláda postupně vyvraždí sama. Kabinet už k tomu nemá daleko. Neuplynul snad jediný týden, aby po sobě jednotliví ministři neplivali. Je to způsob vládnutí, který nemá od listopadu 1989 obdoby. Jistěže se dá očekávat pnutí, když vládu tvoří tři strany, ale to, co předvádějí ODS, TOP 09 a Věci veřejné, je myšlenkové tsunami, jež ničí, co může.

 

 

Případ Vondry také ještě více poukázal na to, že ODS je nadále ve velké krizi. Její nejvyšší orgány jsou paralyzovány, členská základna umrtvená, ve straně se šíří neklid a nespokojenost. Většina současného vedení občanských demokratů je už prakticky nepoužitelná. Přitom své vedení si ODS zvolila poměrně nedávno – v červnu 2010. Jenže předseda Petr Nečas a první místopředsedkyně strany Miroslava Němcová jsou plně pohlceni funkcemi premiéra a šéfky Poslanecké sněmovny. Místopředseda Pavel Blažek je absolutně neviditelný. Další člověk na této funkci, Pavel Drobil, odstoupil z funkce ministra životního prostředí a nedá se moc prezentovat na veřejnosti. Totéž se děje s místopředsedou Vondrou. A zbývá ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který je sice podle průzkumu poměrně populární u občanů, ale zjevně není schopen řídit něco podobného, jako je ODS. Je ve vedení jen jako figurka do počtu.

 

 

Nejvýraznějším a nejdůrazněji za nitky tahajícím členem kabinetu tak není ani její nejsilnější součást (ODS), ani premiér, ani některý z předsedů koaličních stran (Petr Nečas, Karel Schwarzenberg, Radek John), ani o to se vehementně snažící šéf dopravy Vít Bárta. Je jím ministr financí Miroslav Kalousek. Ostatně dalo se to čekat od samotného počátku vzniku této vlády. Navíc Kalousek disponuje na ministerstvu silným finančně analytickým odborem, jenž může dobře vysledovat důležité toky peněz. Kalouskův vliv se tak ještě více zvýšil a on toho umně využívá.

 

A právě Kalousek se nejvehementněji pustil do Alexandra Vondry. Pokud chce tedy vláda přežít a dál normálně fungovat, Nečas bude muset pustit Vondru k vodě. A tím ještě více oslabí do budoucna i sám sebe.