Leoš Heger

Leoš Heger Zdroj: leosheger.cz

Češi mají rádi bezbranné politiky. Ministr zdravotnictví Heger je teď populární

Odbory uvažují o generální stávce, NATO se rozhodlo pro účast v libyjské operaci, ohledně níž se mezi Putinem a Medveděvem rozhořel konflikt - a nebozí pražáci prchají na strom před rozzuřeným divočákem.

 

Na žebříčku popularity politiků, pořízeného agenturou STEM, výrazně uspěl ministr Heger. Je teď sice až osmý, ale jako jeden z mála si proti minulu polepšil, a to hned o rekordních pět bodů. Autoři průzkumu to dávají do souvislosti s jeho rolí ve zvládnutí protestní akce nemocničních lékařů. To je docela dobře možné, lidem zřejmě imponoval svou totální bezbranností: tak má podle českého člověka vypadat správný politik.

 

 

Zastupitelstvo v Dobroníně (starostou je komunista) jednalo o tom, co s nalezenými ostatky německých obyvatel, zavražděných bezprostředně po konci války českými vlastenci (byli údajně ubiti krumpáči a motykami, zbraní se ještě nedostávalo, mstitelé museli improvizovat). Zastupitelstvo rozhodlo (zjevně nikoli jednomyslně), že mají být pohřbeni na místním hřbitově, ale jenom ti, co budou policií jednoznačně identifikováni pomocí analýzy DNA. To je správné, přiznáme jen ty vraždy, které nám policie dokáže. Místo pmníku je povolena jen náhrobní deska se jmény a údajně s nápisem „Ve zmatcích poválečné doby zaplatili zde ležící muži svými životy...“. Bože, to je hnusné.

 

Odbory (závislé, tj. ČMKOS, i nezávislé, Asociace samostatných odborů) uvažují o generální stávce, ale dají ještě vládě šanci, aby se polepšila. Zároveň je zjevné, že si to vláda moc nezaslouží, protože podle předsedy svazu KOVO Středuly (už ze jména je jasné, že nejde o žádného radikála) je nespokojenost s vládou největší za posledních dvacet let. Možná, že by bylo přesnější říci, že největší byla za posledních dvacet let nespokojenost se všemi vládami, kterým nedominovala ČSSD.

 

 

V Rusku vypukl konflikt mezi premiérem a prezidentem ohledně spojenecké akce v Libyi. Nejprve ji Putin označil za křižácké tažení (a odsoudil rezoluci OSN, kterou Rusko nevetovalo), nato Medveděv označil takové hodnocení za nepřijatelné (Putina přitom nejmenoval), nejde o žádný konflikt civilizací. Nepovažuje rezoluci za chybnou, jen ve všem neodpovídá ruským představám. Problém je, že zahraniční politiku má v Rusku v kompetenci prezident a Putin vlastně kritizoval Medveděva. Nakonec se oba braši smířili, Putin na kritice trochu ubral, Medveděv trochu přidal a Putin zdůraznil, že si s Medveděvem dobře rozumějí. Faktem zůstává, že v ruském odporu k Západu to trochu zaskřípalo, dělat zcela brežněvovskou politiku je zatím zřejmě trochu obtížné. Medveděv poměrně často vystupuje v roli „hodného policajta“: je to dělba práce, nebo je opravdu umírněnější? Původně se to o něm tvrdilo. V tom případě je jeho šance v případě politického souboje s Putinem o prezidentské křeslo velmi malá.

 

Při letu v oblasti Benghází se zřítilo americké bojové letadlo, zřejmě kvůli technickému problému. Oba piloti se katapultovali, jednoho se ujali povstalci, druhého našlo americké záchranné komando. Přitom přišlo k úhoně několik libyjských civilistů, kteří se naskytli v blízkosti, záchranná komanda jsou zjevně neúprosná. To bude zase kraválu.

 

 

NATO se rozhodlo pro účast v libyjské operaci. Hodlá ovšem pouze zajišťovat na moři dodržování zbrojního embarga vůči Libyi. Obama, Sarkozy a Cameron ovšem požadují, aby se celá akce stala akcí NATO. To se zase vůbec nelíbí Lize arabských států. Najít společnou řeč pro všechny zúčastněné je, jak se zdá, skoro nemožné. Problému Libye se týká naše glosa.

 

A konečně jedna dobrá zpráva, i když ne vysloveně politická: městským strážníkům v Praze-Libni (v lokalitě s démonickým názvem Čertův vršek“) se podařilo zachránit včera v noci dva mladíky, které rozzuřený divočák donutil vylézt na strom (co všechno se dá v Praze potkat). Strážníci kance zahnali, pokud bychom použili policejní hantýrky, dalo by se říci, že v tomto případě stačila domluva (jinak by byli museli použít hmatů a chvatů).

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/