Tak nás tu máte zase na koni (zleva Hašek, Orgoníková, Rath)

Tak nás tu máte zase na koni (zleva Hašek, Orgoníková, Rath) Zdroj: Tomáš Tesař

ČSSD by nyní s převahou vyhrála volby. A s komunisty by získala ve sněmovně většinu

Protijaderná lobby dostala mohutný impuls současnými událostmi v Japonsku a situace v Libyi se vyvíjí ve prospěch diktátora Kaddáfího.


Zdá se, že světová a evropská protijaderná lobby dostala tím, co se děje v japonské atomové elektrárně Fukušima, mohutný impuls. Prezident Klaus se proti tomu právem ohradil, je to průhledné a směšné.

 

 

Podle posledního průzkumu veřejného mínění, pořízeného STEM, by volby s převahou vyhrála ČSSD a spolu s komunisty by získala v PS přesvědčivou většinu. ODS, TOP09 a KSČM si udržují stabilní podporu, VV výrazně ztrácejí (ale do PSA by se stále ještě dostaly). Průzkum vzbuzuje lehké podezření, zda není náhodou jakousi dělostřeleckou přípravou na sjezd ČSSD, nicméně posuny, které signalizuje, jsou pravděpodobné a v případě Věcí veřejných dokonce svým způsobem potěšitelné – zdá se, že vypočítavý populismus není pro českou veřejnost zase až tak přitažlivý. Na české politické scéně jsou, jak se zdá, nyní tři stabilní strany: ČSSD, ODS a KSČM. Zbytek středopravého tábora je nestálý a labilní. Je taky otázka, co s podporou ODS dělá a udělá soustavné prezidentovo minérské úsilí. Bártovi ovšem, jak se zdá, zatím moc nepomohl.

 

 

Situace v Libyi se výrazně překlápí ve prospěch Kaddáfího. Zdá se, že mu zbývá dobýt už jen poslední centrum odporu, Benghází. OASN, jako obvykle v takových případech rokuje a rokuje, vyprodukovat není schopné nic. Co bude Kaddáfí dělat po svém vítězství, není těžké si představit. Jistě, zasáhnout my (Západ) jednak nemůžeme, jednak ani moc neumíme. Tématu se týká naše dnešní glosa.