Libyjské poštovní známky.

Libyjské poštovní známky. Zdroj: Archív

Kaddáfí je na cestě k vítězství. A západ s tím nemůže nic dělat

O funkci předsedy ČSSD se bude ucházet sedm žen, Sazka se topí v problémech a sčítání obyvatelstva probíhá ve zmatku.

 

Loterijní společnost Sazka se topí v problémech a zdá se, že nebude mít na výplatu výher. Zničil ji „chrám zasvěcený hrám“? Zdá se, že u nás vzniká nový obor podnikání: virtuální loterie s virtuálními výhrami. Jeden nešťastník vyhrál virtuálních sto milionů v době, kdy to vypadalo, že jsou ještě skutečné. Je to snad příliš krutý trest za tak malý hřích, jakým je sázení v loterii.

 

 

O víkendovém sjezdu ČSSD se bude ucházet o funkci místopředsedkyň ČSSD sedm žen. Pokud budou všechny zvoleny, bude nový předseda obklopen týmem valkýr podobně jako Kaddáfí (ty Kaddáfího jsou ovšem na první pohled atraktivnější, nejspíš to souvisí s tím, že je nemusel nikdo volit). Skoro nikdy nesouhlasím s dr. Rathem, ale když dal najevo, že tahle věc (vyvážení pohlaví ve vedoucích funkcích) se poněkud přeceňuje, protože záleží v první řadě na schopnostech, musel jsem mu dát za pravdu.

 

Jedno pozitivum ovšem sjezd ČSSD bude mít: nezúčastní se ho expředseda Paroubek. Smiřovací úsilí pana Sobotky vyjde, jak se zdá, naprázdno. Důvod neúčasti bývalého předseda je zjevný: nejde ani tak o to, že nebyl pozván dosti obřadně a dosti významnou osobností stranické hierarchie, ale že mu znemožnili pronést projev (v němž by se nepochybně pokusil vnést do řadu svých odpůrců – a každý, kdo se cpe na jeho místo, je odpůrce – zmatek). Těžko se smiřovat s člověkem, který se nesmířil se svým neúspěchem.

 

Libyjský diktátor Kaddáfí je na nejlepší cestě k vítězství. To bude nepochybně znamenat ohavné masakry odpůrců. Západ nemohl nic dělat. Stejně ale je dojem z toho, že tu byli lidé, kteří naši pomoc potřebovali a jimž jsme ji – samozřejmě ze zcela racionálních důvodů – odmítli, tristní a zahanbující. Nemohu si pomoci. K tématu se ještě vrátím.

 

Sčítání obyvatelstva probíhá v dosti velkém zmatku. Komisaři jsou těžko k zastižení – tedy ti skuteční, čeká se na ně prý několik hodin a často marně. Podle MfD je jich málo. Existují ovšem dobrovolní pomocníci, kteří se přihlásí sami, a pokud je vám nad osmdesát, pomůžou vám od zbytečných úspor. K úspěšnosti akce příliš nepřispějí.

 

 

Podle LN vyvolal zájem Vojenské policie o ČT ředitel kabinetu ministra Vondry Bulant, který poté, co spatřil reportáž Karla Rožánka (figuroval v ní původně neodtajněný spis), podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Prohlásil v té souvislosti: „Pokud budou tajné informace na veřejnost unikat tímto způsobem, bude tu banánová republika.“ Má zcela pravdu, samozřejmě to nijak neospravedlňuje způsob, jakým Vojenská policie v ČT zasáhla. K tématu zásahu (ale nejen k němu) se váže naše dnešní glosa.

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/