Jiří Paroubek z politiky jen tak neodejde

Jiří Paroubek z politiky jen tak neodejde Zdroj: Jan Šibík

Rumburak se vrací: Jiří Paroubek má namířeno zpátky do politiky

Obávám se, že nás brzy čeká, co se dřív nebo později stejně muselo stát: návrat Jiřího Paroubka do politiky, jen v trochu jiné barvě.

 

Vše tento týden předznamenala Petra Paroubková, múza Paroubkovy tzv. „růžové“ politiky, tedy polosvětského stylu. S holčičí teatrálností sobě vlastní vystoupila z ČSSD, protože – zhruba řečeno – už ji nevede takový státník jako její manžel, ale dva trpaslíci, co se předhánějí v tom, kdo z nich je větší trouba. Myslím, že v ČSSD dlouho nezažili takovou úlevu. Naposled loni v květnu, kdy padl Paroubek.

 

 

Ten pro změnu tajemně prohlásil, že se rozhodne až po víkendovém volebním sjezdu ČSSD. Možná je ale rozhodnuto: v ČSSD už delší dobu mluví o tom, že se Velký Bubák vrátí v rudém, tedy socialistickém hávu: poté, co do ČSNS 2005 v únoru vstoupil jeho předvoj Jiří Vyvadil, má řady tohoto socialistického spolku rozšířit i Paroubek.

 

Vlastně to bude návrat ke kořenům: ač se o tom nezmiňuje ve svých politicky korektně vyleštěných životopisech, v nichž o sobě rád píše jako o vrcholném manažerovi či podnikateli, býval někdejší buřtnáměstek RaJ členem předlistopadové socialistické strany patřící do Národní fronty. Členství v ČSNS 2005 by mu tedy mohlo znovu uvolnit ruce – i mysl. Proč se nevrátit k projevům o Únoru 1948?

 

 

Pokud to takhle dopadne, nebude to vůbec nic hezkého. Paroubek samozřejmě dobře ví, že svůj uřvaný třídní boj opepřený pouličními bitkami nemůže praktikovat v chytřejší Praze, takže svůj džihád zřejmě znovu zacílí na sever, odkud tradičně kandiduje. Nic přitom nepotřebuje od jeho politického dědictví tak brutální detox jako právě severní Čechy, politický podbřišek země.

 

Ostatně vsadím se, že velkou radost z toho případně nebudou mít ani v ČSSD. Sociálně i ekonomicky slabší severní Čechy totiž pravidelně brázdí i Jana Bobošíková, která tu se svým uplakaným protibruselským cirkusem celkem slušně boduje. Pokud ke známé populistce přibude ještě známější populista, může si ČSSD být jistá, že znovu přijde o kritická procenta.