Kateřina Klasnová

Kateřina Klasnová Zdroj: Jan Ignác Říha

Věci veřejné: Chvála demokratické diktatury

Jsem frustrovaný: obden píšu, jaký podvod je vtip Víta Bárty jménem VV, a teď to mnohem profesionálněji udělá sama jeho manželka a místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová. Ne ona, ale bych měl rezignovat!

 

„Na moje opakované prosby, aby se sešla interní porada, naprosto (Vít Bárta – pozn. autora) nereaguje, zcela samovolně určuje další směřování strany, aniž by se ptal na názory kohokoli z interního týmu,“ píše Klasnová v rezignačním dopise psaném svému manželovi vloni na podzim, o němž informovala MfD. „Dřív jsme si aspoň trochu hráli na nějakou demokracii a měla jsem aspoň trochu pocit, že jsem skutečně místopředsedkyní strany.“

 

 

Kdo by to byl do Bárty řekl. Vystudovaný policajt s politicky méně korektním účesem a strašidelným hlasem vždycky působil jako ryzí demokrat, jemuž není nic cizejšího než diktátorství či sadistické mocenské sklony; dejte mu bič, a s chutí zbičuje sám sebe. Dokonce i post předsedy vlastní strany pustil Radku Johnovi, jenž se neexistující funkce chopil se stejným bezelstným nadšením, s jakým kdysi v TV moderoval honění zločinců. A teď tohle!

 

Klasnová, jež nakonec na funkce ve straně nerezignovala, dopis ale nezpochybňuje, dále píše: „Upřímně mě mrzí, že ve VV funguje takováto totalita a myslím, že není dobře, že VB absolutně ignoruje názory a nápady ostatních lidí ve VV.“

 

Už začínám chápat, proč nejen Kristýna Kočí, jistá mladá blondýnka, jež chce být prezidentkou, bývá trochu nesvá, když má za stranu veřejně mluvit. Není totiž snadné vcítit se v jakémkoli okamžiku do myšlení vůdce a říct správnou věc. Například si můžete myslet, že jako strana souhlasíte s důchodovou reformou, jenže pak si dá Bárta jablko, přečte si článek prezidenta - a všechno je jinak. Ani se nedivím, že se z toho všeho ministr a další papírový místopředseda VV Josef Dobeš radši zhroutil. Je to, jako by vás Napoleon hnal naboso zimní Sibiří - jen bez baget a francouzského vína.

 

 

Vlastně to vůbec není legrace. Diktátorsky řízené VV coby vládní strana jsou stejně strašidelné jako David Rath s cukajícím okem v křesle ministra vnitra: nikdy nevíte, co se stane přes noc. Podobně jako Bárta řídili své strany i Miroslav Sládek či Jiří Paroubek, a nikdy to neskončilo moc dobře. Tedy: skončilo. Jenže až po několikaleté agónii.